enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013 09:23

ΕΕ: Δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νέο Κανονισμό σήμανσης τροφίμων (1169/2011)

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Εσωτερική Αγορά - SME Feedback


Από τις 13 Δεκεμβρίου 2014, ο Κανονισμός 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αντικαταστήσει την Οδηγία 2000/13/ΕΚ με σκοπό να εξασφαλιστεί σαφής, κατανοητή και κατάλληλη ενημέρωση των καταναλωτών για τα προϊόντα διατροφής, με ειδικούς κανόνες σήμανσης, και για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος παραπλανητικών πληροφοριών.

Ο νέος κανονισμός θεσπίζει ένα σύνολο πληροφοριών που πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, και προβλέπει τους γενικούς κανόνες για την παροχή πρόσθετων (μη υποχρεωτικών) πληροφοριών. Για παράδειγμα, πληροφορίες όπως το όνομα του τροφίμου, ο κατάλογος των συστατικών ή η ημερομηνία λήξεως είναι υποχρεωτικές, ενώ η ένδειξη της καταγωγής ή του τόπου προέλευσης ζητείται μόνο για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως, π.χ τα νωπά κρέατα και ψάρια, ή φρέσκα φρούτα και λαχανικά. 

Ωστόσο, σύμφωνα με Άρθρο 28 (3) του Κανονισμού, η ένδειξη της χώρας ή του τόπου προέλευσης θα είναι υποχρεωτική για κάθε τρόφιμο σε δύο περιπτώσεις: 

  1. Σε περίπτωση που η μη αναφορά της χώρας προέλευσης μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή, ιδίως αν οι πληροφορίες που συνοδεύουν το τρόφιμο ή η ετικέτα στο σύνολό της υπονοούν ότι το τρόφιμο έχει διαφορετική χώρα προέλευσης.
  2. Όταν η χώρα προέλευσης που γράφεται στην ετικέτα ενός τροφίμου δεν είναι η ίδια με εκείνη του βασικού συστατικού του. Στην περίπτωση αυτή:

α) η χώρα προέλευσης του βασικού συστατικού πρέπει επίσης να αναφέρεται
β) η χώρα προέλευσης του βασικού συστατικού πρέπει να αναφέρεται ως διαφορετική από το τελικό προϊόν.

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου αυτού, το Enterprise Europe Network - Hellas της ΑΝΚΟ-Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. καλεί τις επιχειρήσεις των κλάδων:

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα και λαχανικά
  • Προϊόντα ζαχαροπλαστικής και σνακ
  • Έτοιμα φαγητά και σάντουιτς
  • Παρασκευάσματα κρέατος

να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφοντας τις απόψεις τους στο συνημμένο ερωτηματολόγιο και αποστέλλοντάς το στις υπηρεσίες της ΑΝΚΟ / Enterprise Europe Network - Hellas (υπόψιν κ. Σπύρου Κελλίδη, email: skellidis@anko.gr, φαξ: 24610-49210) το αργότερο τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013.

EEN

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου
«Enterprise Europe Network - Hellas»

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

Το Enterprise Europe Network - Hellas είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα αποτελούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ.

Το Enterprise Europe Network - Hellas, μέλος του αντίστοιχου πανευρωπαϊκού δικτύου, παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για Ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.

 


Κατεβάστε το σχετικό αρχείο

Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 14:33

Παρακαλώ περιμένετε...