enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 15:39

ΕΕ: Σε εφαρμογή ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες Digital Services Act-DSA

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Ευρωπαϊκά Νέα


Ο νέος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές υπηρεσίες Digital Services Act -DSA τέθηκε σε ισχύ από 25 Αυγούστου και επιβάλλει αυστηρούς κανονισμούς σε 19 από τους μεγαλύτερους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

Οι νέοι κανονισμοί στοχεύουν στην αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου, της παραπληροφόρησης αλλά και στην παροχή μεγαλύτερου ελέγχου στους αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στους ίδιους τους χρήστες.
Έτσι η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act -- DSA, στα αγγλικά) επιβάλλεται στο εξής στα 19 μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες αγορών και μηχανές αναζήτησης, μεταξύ των οποίων οι Google, YouTube, Amazon, Facebook, Instagram, X (πρώην Twitter) ή το TikTok.

H Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA) που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2022, στοχεύει ψηφιακές πλατφόρμες που έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ανά μήνα. Οι εταιρείες που επηρεάζονται περιλαμβάνουν μεγάλες υπηρεσίες όπως το Facebook, το Instagram, το Google, το Bing, το App Store της Apple και το Google Play Store, το Instagram, το X (πρώην Twitter), το TikTok καθώς και διάφορες πλατφόρμες όπως η Booking.com, το Aliexpress και το Snapchat.

Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα που φθάνουν το 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών του ομίλου τους και, ως μέσο τελευταίας καταφυγής, σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης σοβαρής παραβίασης, με προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στην ΕΕ.

Οι πλατφόρμες θα πρέπει κυρίως να προτείνουν στους χρήστες ένα εργαλείο που θα επισημαίνει με εύκολο τρόπο το παράνομο περιεχόμενο --όπως ορίζεται στην εθνική νομοθεσία ή σε ευρωπαϊκά κείμενα- και στη συνέχεια να το αποσύρουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο ανεξάρτητο λογιστικό έλεγχο προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι πλατφόρμες αγορών θα πρέπει να μπορούν να εντοπίζουν τους πωλητές, ώστε να μειωθούν οι απάτες.

«Η 25η Αυγούστου αποτελεί μια σημαντική καμπή. Οι χρήστες του διαδικτύου, στο εξής, θα επωφεληθούν μιας αυξημένης προστασίας, αλλά και ελέγχου και αυξημένων επιλογών» έγραψε στην πλατφόρμα X ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, διαβεβαιώνοντας πως η DSA είναι επίσης «εδώ για να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε αυθαίρετες αποφάσεις».

ANKO ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.
Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 38628

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 09:39

Παρακαλώ περιμένετε...