enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009 16:03

Ενημερωτική εκδήλωση για αξιοποίηση βιομάζας

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Εκδηλώσεις


Στο πλαίσιο  του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας στη Δυτ. Μακεδονία που εστιάστηκε α σε θέματα ενέργειας και μείωσης εκπομπών ρύπων του CO2 το ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ ήταν φορέας υλοποίησης της Ενέργειας Α3 που αφορούσε στη "μικτή καύση βιομαζικών καυσίμων με λιγνίτη σε ατμοηλεκτρικό σταθμό".

Το προτεινόμενο έργο είχε ως αντικείμενο τη διερεύνηση της δυνατότητας ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας ή και άλλων δευτερογενών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο όρος βιομάζα αναφέρεται σε "γεωργικά και δασικά υπολείμματα", ενώ υπό τoν όρο δευτερογενή καύσιμα νοούνται "ενεργειακές καλλιέργειες" και "εναλλακτικά στερεά κλάσματα επεξεργασμένων αστικών απορριμμάτων (RDF)". Στα πλαίσια του έργου εξετάστηκε συγκεκριμένα η δυνατότητα υποκατάστασης λιγνίτη από βιομαζικά καύσιμα σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2. Τελικός στόχος του έργου ήταν η δημιουργία κατάλληλου υπόβαθρου και τεχνογνωσίας σχετικά με την μελλοντική εφαρμογή συστημάτων μικτής καύσης βιομάζας και λιγνίτη.

Εντονο ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, μετά τη λήξη του προγράμματος και εφόσον κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα του,για την αξιοποίηση βιομάζας από ομάδα καλλιεργητών της επαρχίας Εορδαίας του Νομού Κοζάνης γαι τη διερεύνηση ανάπτυξης κατάλληλων ενεργειακών καλλιεργειών  και τη δημιουργία μονάδας σύγχρονης τεχνολογίας με στόχο την αξιοποίησης της βιομάζας και την απορρόφησή της από την ΔΕΗ. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μικτής καύσης αποτελεί η μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, τόσο εξαιτίας της αυξημένης θερμογόνου ικανότητας της βιομάζας όσο και εξαιτίας του χαρακτηρισμού της ως ουδέτερου καυσίμου. Τόσο οι δράσεις με περιβαλλοντικά οφέλη όσο και οι δυνατότητες ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αποτελούν άξονες προτεραιότητας στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΝΚΟ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ, τη ΔΕΗ Α.Ε. και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, έλαβε την πρωτοβουλία και οργάνωσε μια ενημερωτική εκδήλωση - συνάντηση με εκπροσώπως των παραγωγών της επαρχίας Εορδαίας, με στόχο να διευκρινιστούν σημαντικά ερωτήματα και να διερευνηθούν οι κρίσιμοι παράγοντες  (προυποθέσεις μικτής καύσης, δυνατότητες ή και αδυναμίες της ΔΕΗ, απαιτούμενος χρόνος δοκιμών, είδος βιομάζας, κλπ. ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις δυνατότητες και τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε επίσης σαφές χρονοδιάγραμμα των άμεσων ενεργειών από πλευράς ΔΕΗ, ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ, Περιφέρειας & ΑΝΚΟ ώστε να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό μία δεύτερη ενημερωτική συνάντηση για τις δυνατότητες και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς και τους παραγωγούς.

Την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας εκπροσώπησαν ο ειδικός σύμβουλος κ. Θ. ΧηΑυγουστής, το ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ ο γενικός διευθυντής & καθηγητής του ΕΜΠ κ. Εμμανουήλ Κακαράς, ο ερευνητής Δ' και υπεύθυνος της Ενέργειας Α3 του Πόλου Καινοτομίας κ. Παναγιώτης Γραμμέλης καθώς και ο κ. Λυπηρίδης Γ., την ΔΕΗ Α.Ε. τα στελέχη κ. Χαρ. Παπαπαύλου  και Δημ. Σωτηρόπουλος, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η σύμβουλος κα. Καβουρίδου, την ΑΝΚΟ ο γενικός διευθυντής κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο διευθυντής προγραμμάτων κ. Τάσος Σιδηρόπουλος, η υπεύθυνη του Τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας & του Enterprise Europe Network - Hellas κα. Λιάνα Παπατέρπου και ο κ. Κώστας Μιμίκος στέλεχος του Τμήματος ανάπτυξης υπαίθρου & πληροφόρησης αγροτών. Την ομάδα αγροτών - καλλιεργητών Εορδαίας εκπροσώπησε ο κ. Χατζησάββας με 12μελή αντιπροσωπεία των ενδιαφερομένων. 


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2024 13:32

Παρακαλώ περιμένετε...