enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 13:40

Ευρώπη & ΗΠΑ συμφωνούν να καλλιεργήσουν την υπερατλαντική συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Ευρωπαϊκά Νέα


Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από την αύξηση του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Αυτό συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του Υπερατλαντικού Οικονομικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Ρώμη, χθες 12 Ιουλίου 2012, με στόχο τη διευκόλυνση της παρουσίας των ΜΜΕ και στις δύο ηπείρους.

Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι υπό διερεύνηση, με επικρατέστερο σενάριο τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του φορέα διαχείρισης του Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (US International Trade Administration) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ολοκληρωμένης Επιχειρηματικής Υποστήριξης «Enterprise Europe Network», φορείς - «κλειδιά» για τη στήριξη των ΜΜΕ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με την πρόσφατη Επιστολή Ενδιαφέροντος που υπογράφηκε από τον Επίτροπο της ΕΕ για τις ΜΜΕ Tajani και τον Αμερικανό αν. Γραμματέα Blank, σχεδιάζεται να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία, σε επίπεδο πρωτοβουλιών και υποστήριξης των ΜΜΕ, στα εξής θεματικά πεδία:

1) διερεύνηση της από κοινού δυνατότητας εισόδου των ΜΜΕ σε αγορές τρίτων χωρών

2) ανασκόπηση ειδικών μέτρων συνεργασίας για τις ΜΜΕ, όπως δραστηριότητες κοινής προώθησης και υποστήριξης της καινοτομίας και

3) παροχή υπηρεσιών καθοδήγησης (mentoring) και υποστήριξης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Και στις δύο ηπείρους οι ΜΜΕ αποτελούν την ραχοκοκαλιά των οικονομιών, αφού δημιουργούν το 85% όλων των νέων θέσεων εργασίας. Η πιο σημαντική πρόκληση για την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι η δημιουργία ενός ικανοποιητικού πλαισίου προϋποθέσεων ώστε να καταστεί πιο εύκολη η απόφαση εκ μέρους των ΜΜΕ να διερευνήσουν και να διεισδύσουν σε νέες διεθνείς αγορές.

  •  Μόνο το 13% των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ εξάγει εκτός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς

Από τα πιο κρίσιμα σημεία για την υπερατλαντική συνεργασία είναι η διεθνοποίηση των Ευρωπαϊκών αλλά και των Αμερικανικών ΜΜΕ, που πρέπει να διερευνήσουν την κοινή δυνατότητά τους να διεισδύσουν σε αγορές τρίτων χωρών. Το πιο σημαντικό, επίσης, είναι να μπορέσουν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να διεθνοποιηθούν, όπως οι δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδοτικές πηγές και η επαρκής τεχνογνωσία και πληροφόρηση σχετικά με δυνητικούς συνεργάτες και τις ξένες αγορές.

Επιπλέον, η γνώση των υφιστάμενων προγραμμάτων που ενθαρρύνουν την διεθνοποίηση ποικίλει από 15% στις μικρές επιχειρήσεις έως 27& στις μεσαίου μεγέθους. Στην πραγματικότητα οι ΜΜΕ στερούνται των οικονομικών μέσων και της επαρκούς τεχνογνωσίας ώστε να προσεγγίσουν ξένες αγορές.

Τρέχουσες εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι μόνο το 13% των ευρωπαϊκών ΜΜΕ εξάγει έξω από τα σύνορα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, το 14% εισάγει από τρίτες χώρες και μόνο το 3% εμπλέκεται σε κάποια μορφή διεθνούς / τεχνικής συνεργασίας (μέσω παραρτημάτων και κοινών επιχειρήσεων)

Περισσότερες πληροφορίες / Υπερατλαντική Οικονομική Συνεργασία

  •  ΕΕ και ΗΠΑ αναζητούν λύσεις για να βελτιώσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Η βελτίωση της λειτουργίας των ΜΜΕ μέσω ευκολότερης πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης παίζει σημαντικότατο ρόλο για τις «υπό ανάρρωση» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οικονομίες και των δύο ηπείρων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί από το μοίρασμα εμπειριών στο πεδίο των οικονομικών πολιτικών και των προγραμμάτων που υποστηρίζουν τη βιομηχανία των επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (venture capital) και της ενθάρρυνσης επιστροφής των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα στις αγορές με στόχο την αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων και των επενδύσεων.

Επιπρόσθετα, η θετική εμπειρία των υφιστάμενων προγραμμάτων εγγυοδοσίας σε ΗΠΑ και ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό μελλοντικών εργαλείων διαχείρισης χρέους, ώστε να βελτιώσει/αυξήσει τον τραπεζικό δανεισμό.

Με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η Ευρωπαική Επιτροπή έχει εκδώσει πρόσφατα ένα πρακτικό οδηγό που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση σε 50 δις δημόσιας χρηματοδότησης και στα 27 Κράτη-μέλη της ΕΕ. Δευτερευόντως, η Κομισιόν εγκαινίασε μία ευρωπαϊκού βεληνεκούς εκπαιδευτική καμπάνια για το Δίκτυο Enterprise Europe Network, για να βοηθήσει τις ΜΜΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Οι ΜΜΕ μπορούν να επικοινωνήσουν με ένα από τα 600 παραρτήματα του Δικτύου Enterprise Europe Network, ώστε να ενημερωθούν για τις δυνατότητες εθνικής και κοινοτικής χρηματοδότησης.

  •  ΕΕ και ΗΠΑ για την από κοινού ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Ουσιώδες για την κοινή συνεργασία των δύο ηπείρων είναι η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφόρησης και καλών πρακτικών σχετικά με όλα τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης των ΜΜΕ και της επιχειρηματικότητας. Αυτή η συνεργασία θα στοχεύει κυρίως τους νέους και δυνητικούς επιχειρηματίες, στις γυναίκες, σε μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και σε άλλες συγκεκριμένες, πληθυσμιακές ομάδες.

 Αυτές οι ανταλλαγές πληροφοριών θα δρομολογήσουν το σχεδιασμό προγραμμάτων, τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την αξιολόγηση σχετικών θεμάτων με απώτερο στόχο την από κοινού διδαχή γνώσης και καλών πρακτικών, που θα αναπτυχθούν.

Ο επίτροπος για τις ΜΜΕ Ταγιάνι δήλωσε πρόσφατα: «Αν θέλουμε να δρομολογήσουμε ανάπτυξη στην Ευρώπη, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας. Το επιχειρηματικό δυναμικό στην Ευρώπη δεν έχει αξιοποιηθεί στο μέγιστο: Το 45% των Ευρωπαίων θα επιθυμούσε να είναι «αφεντικό του εαυτού του»- αν μπορούσε- αλλά μόνο το 10% είναι στην πραγματικότητα αυτό-απασχολούμενοι τελικά.

Αν μπορούσαμε να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό θα δημιουργούσαμε εκατομμύρια νέων, καινοτόμων και δημιουργικών επιχειρήσεων που θα μπορούσε να ανανεώσει την οικονομική βάση της Ευρώπης, κάνοντάς την πιο εύρωστη, πιο δημιουργική σε θέσεις εργασίας και πιο ανθεκτική σε οικονομικούς, κατά καιρούς, κλυδωνισμούς». 

  • Φορείς στήριξης των ΜΜΕ σε ΗΠΑ και ΕΕ

Ο οργανισμός ΙΤΑ συμβάλει στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία. Δημιουργεί δουλειές και οικονομική ανάπτυξη προωθώντας τις αμερικανικές εταιρείες, ενδυναμώνει την αμερικανική ανταγωνιστικότητα σε όλα τα βιομηχανικά επίπεδα, βοηθά στην πρόσβαση και σε θέματα συμμόρφωσης των αγορών, διαχειρίζεται και εποπτεύει την αμερικανική εμπορική νομοθεσία και αναλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο προώθησης και προάσπισης του εμπορίου.

 Αντίστοιχα στην ΕΕ, το Δίκτυο Enterprise Europe Network βοηθά τις ΜΜΕ να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό τις ευκαιρίες της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Μέσω της λειτουργίας του σε 600 τοπικούς φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας σε όλη την Ευρώπη, το δίκτυο παρέχει υποστήριξη στην ανάπτυξη επιχειρήσεων σε νέες αγορές, στην παροχή νέων τεχνολογιών και στην πρόσβαση στην κοινοτική χρηματοδότηση. 

Για περισσότερες πληροφορίες:

EEN

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου
«Enterprise Europe Network - Hellas»

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
                  http://www.enterprise-hellas.gr/

Το Enterprise Europe Network - Hellas είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα αποτελούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ.

Το Enterprise Europe Network - Hellas, μέλος του αντίστοιχου πανευρωπαϊκού δικτύου, παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για Ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 14:33

Παρακαλώ περιμένετε...