enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 13:08

Πόσο ψηφιακή είναι η χώρα σας; Η Ελλάδα 26η μεταξύ 28 κρατών-μελών στην ΕΕ

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Τεχνολογία - Έρευνα - Καινοτομία


Το ψηφιακό δυναμικό που θα μπορούσε να απελευθερωθεί προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι πολύ πλούσιο. Από τις διαδικτυακές αγορές και σπουδές μέχρι την πληρωμή λογαριασμών και τη χρήση δημοσίων υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, την απάντηση δίνει το Ίντερνετ, εφόσον βεβαίως υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα του νέου Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index) που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πόσο ψηφιακή είναι μια χώρα ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ και ότι τα σύνορα παραμένουν εμπόδιο για μια ολοκληρωμένη Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ.

Το νέο εργαλείο που παρουσιάστηκε  δίνει μια συνοπτική εικόνα, ανά χώρα, της συνδεσιμότητας (πόσο διαδεδομένα, γρήγορα και προσιτά είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα), των δεξιοτήτων στη χρήση του διαδικτύου, των διαδικτυακών δραστηριοτήτων (π.χ. ειδήσεις, αγορές), καθώς και του βαθμού ανάπτυξης ορισμένων βασικών ψηφιακών τεχνολογιών (ηλεκτρονικά τιμολόγια, υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ.) και ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών (ηλ. διακυβέρνηση, ηλ. υγεία κ.λπ.). Τα στοιχεία είναι ως επί το πλείστον του 2013 και του 2014, και παρέχουν μια γενική εικόνα της ψηφιακής Ευρώπης, καθώς και κατάταξη των χωρών με βάση τις καλύτερες επιδόσεις στον ψηφιακό τομέα.

Ιδού τα κύρια συμπεράσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας:

Η ψηφιακή εμπειρία εξαρτάται από τη χώρα στην οποία βρίσκεστε, καθώς οι επιδόσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, ξεκινώντας από τις χώρες με τις καλύτερες ψηφιακές επιδόσεις, όπως η Δανία (βαθμολογία ψηφιακών επιδόσεων 0,68, με μέγιστο το 1) και φθάνοντας στις χώρες με τις χαμηλότερες επιδόσεις, όπως η Ρουμανία (βαθμολογία ψηφιακών επιδόσεων 0,31). Λεπτομερείς πληροφορίες περιέχονται στα ενημερωτικά σημειώματα ανά χώρα.

 

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τακτικά: 75% το 2014 (έναντι 72% το 2013), ποσοστό που κυμαίνεται από 93% στο Λουξεμβούργο μέχρι 48% στη Ρουμανία.

- Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο: Το 49% των Ευρωπαίων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο παίζουν ή τηλεφορτώνουν παιχνίδια, εικόνες, ταινίες ή μουσική. Το 39% των νοικοκυριών που έχουν τηλεόραση παρακολουθούν βίντεο επί παραγγελία.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) συναντούν εμπόδια όσον αφορά το ηλ. εμπόριο: μόνο το 15% των ΜΜΕ πωλούν μέσω διαδικτύου - και από ποσοστό αυτό, λιγότερες από τις μισές κάνουν πωλήσεις εκτός συνόρων.

Οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα σε ορισμένες χώρες, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτες σε άλλες: Το 33% των χρηστών του διαδικτύου στην Ευρώπη χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά έντυπα για τη διαβίβαση πληροφοριών σε δημόσιες αρχές, με ποσοστά που κυμαίνονται από 69% στη Δανία έως 6% στη Ρουμανία. Το 26% των γενικών ιατρών στην Ευρώπη χρησιμοποιούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να στέλνουν συνταγές σε φαρμακοποιούς μέσω διαδικτύου, αλλά το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 100% στην Εσθονία μέχρι 0% στη Μάλτα.

Ο Ψηφιακός Δείκτης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει επί του παρόντος τη στρατηγική της για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάιο. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ώστε να αξιοποιούν καλύτερα τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία πέραν των συνόρων. Δημιουργώντας μια Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει πρόσθετη ανάπτυξη έως και 250 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τρίτη από το τέλος η ψηφιακή ικανότητα της Ελλάδας στην Ευρώπη των «28»

Η νέα μέτρηση αποτυπώνει την απογοητευτική για τη χώρα μας ψηφιακή της ιακανότητα. Η Ελλάδα, παρά το γεγονός των πολλών κοινοτικών κονδυλίων που επενδύθυηκαν για την  ψηφιακή τεχνολογία, πετυχαίνει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ: κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Προηγείται μόνον από τη Βουλγαρία (27η) και τη Ρουμανία (28η). Η χώρα, όπως αναφέρεται στο σχετικό προφίλ της κάθε χώρας που ετοίμασε η Κομισιόν για την Ελλάδα, υστερεί στον δείκτη της συνδεσιμότητας (26η), στο ανθρώπινο δυναμικό (26η) και στη χρήση του Διαδικτύου (26η). Καλύτερη είναι η θέση της σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας (19η) και στον δείκτη παροχής δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών (21η). Και στους πέντε επιμέρους υπο-δείκτες, η χώρα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου.

Ειδικά στη συνδεσιμότητα, δηλαδή το είδος και την κάλυψη που προσφέρουν οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας, η Ελλάδα υστερεί στα αποκαλούμενα δίκτυα νέας γενιάς (27η) και στην υιοθέτηση της κινητής ευρυζωνικής τεχνολογίας (26η). Επίσης, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι μάλλον ακριβές, αφού οι Ελληνες καταναλωτές καταβάλλουν το 1,8% του ακαθάριστου εισοδήματός τους για τη φθηνότερη ευρυζωνική σύνδεση. Χαμηλές είναι ακόμη οι επιδόσεις της Ελλάδος και στον δείκτη χρήσης της τεχνολογίας, αφού μόλις το 59% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών κάνουν συστηματική χρήση του Διαδικτύου. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί στην 26η θέση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη να ανέρχεται στο 75%.

Την καλύτερη επίδοση έλαβε η χώρα στην αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων. Η χώρα κατετάγη στην 6η θέση. Επίσης, οι Ελληνες φαίνεται να ενημερώνονται μέσω Διαδικτύου, αφού το 85% των συστηματικών χρηστών Διαδικτύου παρακολουθεί την ειδησεογραφία μέσω Internet (8η θέση).

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2015 για την Ελλάδα 

Τα νέα δεδομένα που περιλαμβάνει ο σημερινός Ψηφιακός Δείκτης θα χρησιμοποιηθούν στον Πίνακα Αποτελεσμάτων του Ψηφιακού Θεματολογίου, τον οποίο δημοσιεύει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογεί την πρόοδο που σημειώνουν τα κράτη μέλη προς την επίτευξη των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη. Η επόμενη έκθεση για τον Πίνακα Αποτελεσμάτων του Ψηφιακού Θεματολογίου αναμένεται το καλοκαίρι του 2015.

Πληροφορίες εδώ

ΑΝΚΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε., μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, 24610.24022 & 24610.27946 (εσωτ. 676,677), e-mail: info@anko-eunetwww.anko.gr & www.anko-eunet.gr, fax:24610.40210, Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2025 09:02

Παρακαλώ περιμένετε...