enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 09:55

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή Προτύπων Περιφερειών Επίδειξης για την ανάπτυξη σύγχρονων στρατηγικών συνεργατικών σχηματισμών (clusters strategies)

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Τεχνολογία - Έρευνα - Καινοτομία


H μονάδα «Συμπλέγματα φορέων και υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)» της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεις και Βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε όλες τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες προκειμένου να αξιοποιήσουν, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρονται από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συνεργατικών Σχηματισμών (European Cluster Observatory) με σκοπό την καλύτερη προώθηση της έννοιας του συνεργατικού σχηματισμού (cluster) για την ανανέωση του δυναμικού των επιχειρήσεών τους, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης των ΜΜΕ στην εδαφική επικράτειά τους.

Μέσω της εν λόγω πρόσκλησης θα επιλεγούν έξι (6) Πρότυπα Περιφερειών Επίδειξης (model demonstrator regions), οι οποίες θα υποστηριχθούν από το Παρατηρητήριο και θα αναδείξουν νέους ή καλύτερους τρόπους σχεδιασμού και υλοποίησης 47σύγχρονων πολιτικών συνεργατικών σχηματισμών, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τη μετασχηματιστική δύναμη της καινοτομίας προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ανταγωνιστικών βιομηχανικών αξιακών αλυσίδων, τομέων και αναδυόμενων βιομηχανιών.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τους Συνεργατικούς Σχηματισμούς
 
Το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τους Συνεργατικούς Σχηματισμούς (European Cluster Observatory) παρέχει στους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής ουδέτερες και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές για τους συνεργατικούς σχηματισμούς και τα σχετικά μεγέθη τέτοιων σχηματισμών στην ΕΕ. Αυτή η υπηρεσία χαρτογράφησης συνεργατικών
σχηματισμών στα κράτη μέλη προάγει την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής και την αμοιβαία μάθηση. Για να διευκολύνει την ένταξη των ΜΜΕ σε συνεργατικούς σχηματισμούς, το Eυρωπαϊκό Παρατηρητήριο συνεργατικών σχηματισμών παρέχει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι πρωτοβουλίες για συνεργατικούς σχηματισμούς, οι οποίες είναι χρήσιμες για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές που αναζητούν τόπους για την πραγματοποίηση επενδύσεων και στρατηγικούς εταίρους στην ΕΕ.

Τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο μιας προγραμματικής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Παρατηρητήριο ανέλαβε να συγκροτήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, έξι πρότυπες περιφέρειες επίδειξης. Απώτερος στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να βοηθήσει τα κράτη-μέλη και τις περιφέρειές τους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν καλύτερες στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης και συνεργατικών σχηματισμών προκειμένου να συνδράμει τις επιχειρήσεις τους στην ανάπτυξη νέων, παγκόσμιων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε αναδυόμενες βιομηχανίες μέσω συνεργατικών σχηματισμών. Γι' αυτό το λόγο, σκοπεύει να ενδυναμώσει το ρόλο του, επιδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίοι οι συνεργατικοί σχηματισμοί μπορούν να διευκολύνουν την αναγέννηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 για μια έξυπνη, αειφόρο, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

  • Η επιλογή των προτύπων περιφερειών επίδειξης
     
    Οι περιφέρειες αναμένεται να υποβάλουν την αίτησή τους με μια 5σέλιδη πρόταση (concept note), η οποία θα πρέπει να περιγράφει τα εξής:
     
    Τα συγκεκριμένα προβλήματα και τις ευκαιρίες στο πλαίσιο των οποίων
    θα υλοποιηθεί μια σύγχρονη πολιτική συνεργατικών σχηματισμών.
     Το όραμα της περιφέρειας για την πολιτική των συνεργατικών
    σχηματισμών.
     Την προσδοκώμενη προστιθέμενη αξία των υποστηρικτικών υπηρεσιών
    του Παρατηρητηρίου.
     Τη δέσμευση της περιφέρειας και τη φιλοδοξία υλοποίησης της
    προσέγγισης 'επίδειξης μεγάλης κλίμακας' και των συστάσεων πολιτικής
    για τους συνεργατικούς σχηματισμούς του Παρατηρητηρίου.
     
    Κάθε πρόταση θα αξιολογηθεί με όρους σαφήνειας και ποιότητας της περιγραφής (30%), συνάφειας (30%) και προσδοκώμενης απήχησης (30%). Δεν παρέχεται συγκεκριμένο πρότυπο εντύπου αίτησης, ενώ δεν θα γίνουν δεκτά παραρτήματα συνοδευτικά της πρότασης. 
     
    Τρόπος και χρονοδιάγραμμα υποβολής προτάσεων
     
    Η αποστολή των προτάσεων θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά (e-mail) προς τη μονάδα D5 «Συμπλέγματα και Αναδυόμενες Επιχειρήσεις» της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεις και Βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: Carsten.Schierenbeck@ec.europa.eu.
     
    Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 12η  Μαΐου 2014. Το αποτέλεσμα της επιλογής θα γίνει γνωστό στους ενδιαφερόμενους φορείς μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2014. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα κληθούν σε συνάντηση από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα λάβουν συμβουλευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

*Αναλυτικά στο επισυνατπόμενο αρχείο.

ΑΝΚΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε., μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, 24610.24022 & 24610.27946(εσωτ.676,677), e-mail: info@anko-eunetwww.anko.gr & www.anko-eunet.gr, fax:24610.40210, Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη


Κατεβάστε το σχετικό αρχείο

Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 14:33

Παρακαλώ περιμένετε...