enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012 15:04

Σταθερότητα, Συνεργασία & νέα Διακυβέρνηση, το τρίπτυχο της νέας συνθήκης της Ευρώπης

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Ευρωπαϊκά Νέα


Υπεγράφη σήμερα σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο των ελλειμμάτων και των δαπανών στο πλάισιο της Συνόδου Κορυφής. Τη νέα Συνθήκη υπέγραψαν οι «25» αρχηγοί των κρατών-μελών, ενώ η Βρετανία και η Τσεχία δεν συμμετέχουν.

Ο πρόεδρος Χέρμαν βαν Ρομπάι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η οικονομική και νομισματική Ένωση πατά πλέον σε δύο πόδια».

Με την παρούσα Συνθήκη, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενισχύσουν τον οικονομικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, θεσπίζοντας ένα σύνολο κανόνων που αποβλέπει στην προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω ενός δημοσιονομικού συμφώνου, στην ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών τους και στη βελτίωση της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμη ανάπτυξη, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή. Στόχος είναι η αποφυγή της επανάληψης της κρίσης και επιστροφή της εμπιστοσύνης για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Στο σκέλος της συνεργασίας, ο κ. Ρομπέι σημείωσε ότι η Συνθήκη δημιουργεί τα μέσα που θα βοηθήσουν τα κράτη να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Αναφορικά με τη νέα διακυβέρνηση, επιτυγχάνεται η δυνατότητα των μελών της Ευρωζώνης να παίρνουν ορισμένες αποφάσεις για θέματα που αφορούν στο ενιαίο νόμισμα, παραμένοντας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε.

Το σύμφωνο, την υπογραφή του οποίου απαίτησε το Βερολίνο, προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον των χωρών που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

Η νέα Συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα  Εθνικά Κοινοβούλια. Όποια χώρα της Ευρωζώνης δεν το επικυρώσει δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). 

Για το θέμα αυτό  η Ιρλανδία ήδη ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα.

**Επισυνάπτεται παρακάτω η νέα Συνθήκη.


Κατεβάστε το σχετικό αρχείο

Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 09:39

Παρακαλώ περιμένετε...