Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 11:28

Ευρωπαική έρευνα για την απασχόληση και την ανεργία:Τεράστιες αποκλίσεις Βορρά-Νότου

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Ευρωπαϊκά Νέα


Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της πανευρωπαικής έρευνας σε 28 χώρες, το 2013 και τα οποία καταδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές στην οικονομική κατάσταση ανάμεσα στις ισχυρές χώρες του Βορρά και στις χώρες του Νότου που πληρώνουν ένα εξαιρετικά σημαντικό τίμημα ύφεσης και ανεργίας εξαιτίας των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την Eurostat μεταξύ των ευρωπαικών περιφερειών, 49 εξ αυτών είχαν ποσοστό ανεργίας που κυμαινόταν από 5,4% ή και λιγότερο μέσα στο 2013 και αφορά 23 περιφέρειες στη Γερμανία,8 στην Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, από 3 στην Τσεχία και την Ρουμανία, 2 στο Βέλγιο και από 1 στην Ιταλία και την Ολλανδία. Στον αντίποδα, 27 περιφέρειες στην ΕΕ είχαν ποσοστό ανεργίας 21,6% το διπλάσιο των 28 στην ΕΕ: 13 περιφέρειες στην Ισπανία, 10 στην Ελλάδα, 3 στις Γαλλικές υπεράκτιες περιφέρειες και 1 περιφέρεια στην Ιταλία. 

Η Ισπανία και η Ελλάδα κατέχουν το θλιβερό προνόμιο να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις περιφέρειες που παρουσιάζουν την υψηλότερη ανεργία σε ολόκληρη ΕΕ. Τα ποσοστά μάλιστα είναι εντυπωσιακά και δεν έχουν προηγούμενο, καθώς σε κάποιες περιφέρειες και των δύο χωρών ξεπερνούν ακόμη και το 35%!

Την ίδια στιγμή η ανεργία στους νέους έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, αφού σε περιφέρειες της Ισπανίας φτάνει σε ασύλληπτα ποσοστά, έως και 72,7%,  ενώ στην Ελλάδα,επίσης, διαμορφώνεται στο 70,6% στην Δυτική Μακεδονία.

Αντίθετα, η κατάσταση σε περιφέρειες και περιοχές χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία η εικόνα της απασχόλησης μοιάζει δανική. Οι περιφέρειες Oberbayern και Tübingen έχουν ποσοστό ανεργίας στους νέους 4. 4 % και στο Freiburg  4. 7 % ενώ αντίθετα στην Ισπανική περιφέρεια Ceuta το ποσοστό ανεργίας στους νέους διαμορφώνεται στο  72.7 % και αντίστοιχα στην Ελλάδα στην Δυτική Μακεδονία στο 70.6 % και στην Ηπειρο στο 67.0 %. Στην έβδομη θέση της λίστας της Eurostat βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία με 61,8% και στη δέκατη θέση η Αττική με 60,6%.

Στη Γερμανία, παράλληλα, αναμένεται φέτος να δημιουργηθούν περίπου 240.000 νέες θέσεις εργασίας. Νέες εκτιμήσεις ανεβάζουν μάλιστα το ποσοστό ανάπτυξης σε υπερδιπλάσια επίπεδα από αυτά του 2013, χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε 0,4%. Ακόμη πιο θετικές είναι οι προβλέψεις για το 2015, αφού κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2% περίπου.

  • Αναλυτικότερα στοιχεία απασχόλησης-ανεργίας μπορείτε να δείτε εδώ.
  • Την πανευρωπαική έρευνα με αναλυτικά στοιχεία για το εργατικό δυναμικό και την ανεργία μπορείτε να δείτε εδώ. 

Πληροφορίες για στοιχεία, έρευνες, δημοσιεύσεις ΕΕ:

ΑΝΚΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε., μέλος του Ευρωπαικού Δικτύου Επιχειρηματικής Υποστήριξης "Enterprise Europe Network-Hellas" 24610.24022 & 24610.27946 (εσωτ.676,677), κα. Λιάνα Παπατέρπου - κ. Σπύρος Κελλίδης, e-mail: info@anko-eunet, www.anko.gr & www.anko-eunet.gr, fax: 24610.40210, Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Περιοχή μελών

Εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας, για να αποκτήσετε πρόσβαση στις υπηρεσίες μελών.

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το enterprise europe network, εγγραφείτε εδώ.

Αν ξεχάσατε τον κωδικό σας, αιτηθείτε την αποστολή νέου κωδικού.

Σύνδεση μελών

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 14:43

Παρακαλώ περιμένετε...