enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 11:18

Σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι 3 Δεκεμβρίου 2018

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Εθνική Νομοθεσία - Επικαιρότητα

Καταχωρήθηκε με λέξεις κλειδιά :

ANKO

Enterprise Europe Network

Εθνικά Νέα

Εθνική Νομοθεσία

Περιβάλλον


Αναρτήθηκε προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα opengov.gr το κείμενο του ΥΠΕΝ για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η προθεσμία υποβολής σχολίων είναι έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Στο εισαγωγικό κείμενο ο υπουργός ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης αναφέρει τα εξής:

Ο πρωταρχικός στόχος της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής είναι η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα από το στάδιο της παραγωγής έως την τελική χρήση, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα συμμετέχει δυναμικά στη διεθνή προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από τον ενεργειακό τομέα.

Ταυτόχρονα, βασικός στόχος είναι η διαφύλαξη και διαχείριση των ενεργειακών πόρων κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η ομαλή, αδιάλειπτη και αξιόπιστη κάλυψη των εγχώριων ενεργειακών αναγκών, καθώς και η πρόσβαση όλων των καταναλωτών σε προσιτή και ασφαλή ενέργεια. Η επίτευξη αυτού του στόχου σχετίζεται με την εξασφάλιση των ενεργειακών αποθεμάτων, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και των ροών ενέργειας, καθώς και την εκμετάλλευση των εγχώριων πηγών ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της εγχώριας αγοράς και να προστατευθούν οι καταναλωτές σε περίπτωση διαταραχής εφοδιασμού και έκτακτης ανάγκης.

Η αναδιάρθρωση και μετάβαση του ενεργειακού τομέα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων και των στόχων που πηγάζουν από τη Συμφωνία των Παρισίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ). Παράλληλα οι στόχοι αυτοί συνδέονται με την απαραίτητη μετάβαση σε νέα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, την ανάγκη για βιώσιμες πόλεις, την εξάλειψη της φτώχειας, τη δημιουργία ευέλικτων υποδομών, την προώθηση της βιώσιμης εκβιομηχάνισης και την προώθηση της καινοτομίας. Τα ανωτέρω αποτελούν δομικά συστατικά ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο δεν προσβλέπει μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα αλλά και στην αναδιάρθρωση της παραγωγής, στην ορθολογική χρήση πόρων, και πρωταρχικά στη διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης όλων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Το παρόν σχέδιο εντάσσεται στην κεντρική Ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με συγκεκριμένους κλιματικούς στόχους μέχρι το έτος 2030 και στην ανάγκη ανάπτυξης ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα που θα εκτείνεται μέχρι και το έτος 2050.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), περιγράφει συνοπτικά την υπάρχουσα δομή του ενεργειακού τομέα, τις πολιτικές που ακολουθούνται έως τώρα, τα σενάρια εξέλιξης του ενεργειακού συστήματος για την υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων για το έτος 2030, καθώς και τις προτεινόμενες πολιτικές και μέτρα για την επίτευξή τους.
Καλούμε όλους τους πολίτες και τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 3η Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 15.00.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτροπαραγωγή εθνικό σχέδιο ενέργειαςΣτον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής προβλέπεται μείωση της εγκατεστημένης ισχύος των λιγνιτικών σταθμών κατά 1.600 μεγαβάτ το 2030 σε σχέση με το 2016 ενώ στο ίδιο διάστημα οι ανανεώσιμες πηγές θα αυξηθούν κατά 9.100 μεγαβάτ. Η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη θα περιοριστεί στο 17% από 33% περίπου σήμερα ενώ το μερίδιο των πετρελαιοειδών στην ηλεκτροπαραγωγή μειώνεται δραστικά κατά 74% λόγω της απόσυρσης των πετρελαϊκών σταθμών που είναι εγκατεστημένοι σε μη διασυνδεδεμένα νησιά τα οποία πρόκειται να διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα. Το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται επίσης να μειωθεί από 26% το 2016 σε 17% το 2030. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας προβλέπεται να σημειώσουν οι αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί με ποσοστά 190 και 168% αντίστοιχα το 2030 σε σχέση με το 2016.

Αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας αναμένεται στη βιομηχανία κυρίως λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης, αλλά με μετατόπιση της κατανάλωσης από πετρελαϊκά προϊόντα προς το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα εκτιμά ότι σε περίοδο 2020 - 2030 θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 32,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ενέργεια.

Το συνολικό κείμενο επισυνάπτεται.


EEN

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου
«Enterprise Europe Network - Hellas»

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/


Κατεβάστε το σχετικό αρχείο

Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 10:30

Παρακαλώ περιμένετε...