enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021 14:04

BERRY+ - Συνεργασία Καινοτόμου Βιομηχανικού Εκσυγχρονισμού (S3 Industrial Modernization Partnership)

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Πολιτικές & Πρωτοβουλίες της ΕΕ


Η Ταυτότητα του BERRY+

Το BERRY+ αποτελεί μια Συνεργασία Καινοτόμου Βιομηχανικού Εκσυγχρονισμού (S3 Industrial Modernization Partnership)η οποία εγκρίθηκε στις 17.11.2020 από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre – JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχοςτης είναι η δημιουργία ενός διαπεριφερειακού cluster μεταξύ των εταίρων περιφερειών που συμμετέχουν, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή προϊόντων με αξιοποίηση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων και των παράπλευρων ροών τους με βάση την αριστεία, για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη διασφάλιση πρόσβασης στις αγορές μέσω συνεργασιών αλυσίδων αξίας.

Επιλέχθηκαν οι συνεργασίες αλυσίδων αξίας δεδομένου ότι, ως επιχειρηματικά και περιφερειακά αναπτυξιακά εργαλεία, μπορούν να είναι τα πλέον αποτελεσματικά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη που να βασίζεται στην καινοτομία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης (περιφερειακό, εθνικό, Ευρωπαϊκής Ένωσης και παγκόσμιο).

Σημείο εκκίνησης του BERRY+ είναι η κυκλική οικονομία ως κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Θεωρώντας ότι οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι, υπάρχει η στόχευση για τη μεγιστοποίηση της αξίας που συνδέεται μ’ αυτούς στην οικονομία και στη διαδικασία δημιουργίας βιώσιμης ανάπτυξης για τις περιφέρειες των εταίρων. Οι διαπεριφερειακές συμπληρωματικές δράσεις που προσδιορίζονται μέσω της ανάλυσης των αλυσίδων αξίας μπορούν να υποστηρίξουν τη βιομηχανική ανάπτυξη των περιοχών των εταίρων, να ανοίξουν το δρόμο για μακροπρόθεσμη συνεργασία, από κοινού ανάπτυξη και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική κυκλική οικονομία.


Κατά τη διάρκεια της αρχικής αυτής φάσης της συνεργασίας BERRY+, οι αλυσίδες αξίας που τέθηκαν ως προτεραιότητα - από τις πρώτες ύλες έως τα τελικά προϊόντα - σχετίζονται με τα λειτουργικά τρόφιμα, τις πρωτεΐνες με βάση τα λαχανικά, τα αναγεννητικά καλλυντικά και τις παράπλευρες ροές της δασικής βιομηχανίας, δίνοντας έμφαση σ’ εκείνες που υποκαθιστούν προϊόντα που βασίζονται σε πρώτες ύλες που δεν είναι ανανεώσιμες, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν οι συνέργειες μεταξύ αυτών των αλυσίδων αξίας. Οι αρχικές αυτές περιοχές εργασίας δεν είναι περιοριστικές και ενδεχομένως θα επεκταθούν και θα διαφοροποιηθούν, καθώς νέες περιφέρειες θα εντάσσονται στο BERRY+ ή καθώς η αρχική συνεργασία BERRY+ θα εντοπίζει νέες ευκαιρίες.

Οι πρωτοβουλίες του BERRY+ οργανώνονται σε τρεις διαφορετικούς τύπους δραστηριοτήτων και τις συνέργιες τους: επενδύσεις, διαπεριφερειακά έργα και περιφερειακά & εθνικά έργα και πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν επενδύσεις και clusters.

Οι συμμετέχουσες Περιφέρειες στο BERRY+

Οι περιφέρειες που συμμετέχουν στη συνεργασία BERRY+ είναι οκτώ (8) και προέρχονται από πέντε (5) χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη Συνεργασία BEERY+ συμμετέχουν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με την Δομή Στήριξης RIS Δυτικής Μακεδονίας και η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ – ΑΝΚΟ, ενώ στο σύστημα διακυβέρνησης της Συνεργασίας θα εμπλακούν αφενός ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς και αφετέρου επιχειρήσεις της περιοχής με δραστηριότητα στους τομείς RIS της Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

EEN

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas

Σημείο Πληροφόρησης για Δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων του ΕΠ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2014-2020

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/


Επιστροφή στο αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 10:30

Παρακαλώ περιμένετε...