enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 15:53

Ολοκληρώθηκε η προσαρμογή της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας -ΑΝΚΟ σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΟΤΑ)

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Εθνική Νομοθεσία - Επικαιρότητα

Καταχωρήθηκε με λέξεις κλειδιά :

ANKO

Enterprise Europe Network

Εθνικά Νέα

Εθνική Νομοθεσία


Ενημερωτικές εκδηλώσεις από την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ και τους Δήμους των Π.Ε. Κοζάνης και ΓρεβενώνΚατά τη Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ που πραγματοποιήθηκε χτες Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021, αποφασίστηκε η προσαρμογή της σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΟΤΑ), σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4674/20 όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 42 του Ν.4735/2020 (Ρυθμίσεις για τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ).

Η προσαρμογή αυτή συμπίπτει, χρονικά, με την αναγκαιότητα για επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού και παραγωγής έργου στο πλαίσιο υλοποίησης του υπό εκπόνηση προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας λόγω απολιγνιτοποίησης, μετασχηματισμού και προσαρμοστικότητας του παραγωγικού της μοντέλου, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι το εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Πακέτο χρηματοδότησης επενδύσεων για τη Δυτική ΜακεδονίαΜε την μετατροπή της σε Αναπτυξιακό Οργανισμό και τις διευρυμένες δυνατότητές της, θα αποτελέσει έναν θεσμικά κατοχυρωμένο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης, της αναπτυξιακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο πρωτίστως και θα συμβάλλει στην ενίσχυση του αναπτυξιακού γίγνεσθαι, αφ' ενός διευκολύνοντας τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού μέσω της επιτάχυνσης του ρυθμού εκπόνησης μελετών για την ωρίμανση έργων και της εν γένει υποστήριξης των Τεχνικών τους Υπηρεσιών και αφ' ετέρου μέσω της εκτέλεσης των δράσεων τους, ως ενδιάμεσος φορέας, αλλά και στον σχεδιασμό τους και συνεπώς και στην διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία και εθνικά/κοινοτικά προγράμματα, με στόχο την αύξηση της απορρόφησης πόρων για την Δυτική Μακεδονία.

Η ανανέωση και σε ένα βαθμό η ανασυγκρότηση της εταιρείας, σχεδιάστηκε με γνώμονα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι ευκαιρίες και δυνατότητες από τη μία και να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες και οι κίνδυνοι από την άλλη, που προκαλούνται κατά την αναπτυξιακή διαδικασία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αναδιάρθρωσης, της διαφοροποίησης του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που εμφανίζεται ως επιβεβλημένο.

Η χρονική περίοδος που ακολουθεί, είναι από τις κρισιμότερες για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και απαιτεί συνειδητοποιημένες συνεργασίες, συνέπεια, σοβαρότητα και διορατικότητα στις επιλογές.

  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού των ΟΤΑ, οι οποίες λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Σκοπός των Αναπτυξιακών Οργανισμών είναι, ιδίως:

α) η από κοινού με τους ΟΤΑ εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών,

β) η ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής επάρκειας των ΟΤΑ, μέσω της επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης,

γ) η ωρίμανση και εκτέλεση έργων υποδομής,

δ) η υλοποίηση δράσεων και έργων που εντάσσονται στους στόχους βιώσι- μης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ,

ε) η εκτέλεση έργων και η παροχή υπηρεσιών ψηφιακής σύγκλισης,

στ) η εν γένει υποστήριξη των ΟΤΑ στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων και

ζ) η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, η συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα και η εφαρμογή των σχετικών πολιτικών.

Η περιοχή παρέμβασης των Αναπτυξιακών Οργανισμών καθορίζεται με το οικείο καταστατικό.


EEN

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas

Σημείο Πληροφόρησης για Δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων του Ε.Π. ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΕΠΑΝΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020

Φον Καραγιάννη 1-3
50131 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 38628

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: www.anko.gr

www.anko-eunet.gr


Επιστροφή στο αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 09:39

Παρακαλώ περιμένετε...