enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017 09:04

Επιχειρήσεις Τροφίμων: Απαντήστε στη σύντομη έρευνα της ΕΕ σχετικά με τα περιγράμματα των θρεπτικών χαρακτηριστικών που διατυπώνονται στα τρόφιμα

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Εσωτερική Αγορά - SME Feedback


Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 (σχετικά με τους ισχυρισμούς επί θεμάτων διατροφής και υγείας - κανονισμός NHC) θεσπίζει τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τους ισχυρισμούς για θέματα διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για FOODS BEARING CLAIMSΙσχυρισμοί Διατροφής

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να ακολουθούν τους εν λόγω κανόνες όταν επιθυμούν να τονίσουν τη διατροφική ή σχετική με την υγεία ωφέλεια των προϊόντων τους μέσω ισχυρισμών στην ετικέτα ή στις διαφημίσεις τους.

Οι κανόνες ισχύουν για:

ισχυρισμούς διατροφής, όπως «χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά», «υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες» ή με τη μορφή λογοτύπων και με σύμβολα (π.χ. το σύμβολο της κλειδαρότρυπας στις σκανδιναβικές χώρες)· και ισχυρισμούς υγείας, όπως «Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών των παιδιών».  

Ο κανονισμός NHC προβλέπει ότι το επίπεδο ορισμένων θρεπτικών ουσιών που περιέχονται σε τρόφιμα θα αποτελεί προϋπόθεση για να επιτραπεί η διατύπωση ισχυρισμών διατροφής και υγείας για τα εν λόγω τρόφιμα. Για τον σκοπό αυτό τα επονομαζόμενα «περιγράμματα  θρεπτικών χαρακτηριστικών» θα ορίζουν ανώτατα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ουσιών όπως ανώτατα επίπεδα λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, άλατος και/ή ζάχαρης πάνω από τα οποία θα περιορίζονται οι ισχυρισμοί διατροφής και θα απαγορεύονται οι ισχυρισμοί υγείας.

Ο στόχος ήταν να αποφευχθεί η κατάσταση κατά την οποία ο ισχυρισμός θα συγκάλυπτε τη γενική διατροφική εικόνα ενός τροφίμου η οποία θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές στην προσπάθειά τους να κάνουν υγιεινές επιλογές στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής.

Τα «περιγράμματα θρεπτικών χαρακτηριστικών» πρέπει να καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ για να εξασφαλίζεται ότι οι ίδιοι κανόνες ισχύουν σε όλη την Ένωση. Ωστόσο, λόγω του πολύπλοκου χαρακτήρα των συζητήσεων που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα δεν έχουν θεσπιστεί τα περιγράμματα θρεπτικών χαρακτηριστικών στην ΕΕ.

Αποτέλεσμα εικόνας για QUESTIONNAIREΠοιο είναι το αντικείμενο της έρευνας αυτής;

Η Επιτροπή αξιολογεί επί του παρόντος το θέμα των περιγραμμάτων θρεπτικών χαρακτηριστικών και ιδίως θα εξετάσει κατά πόσον τα περιγράμματα θρεπτικών χαρακτηριστικών παραμένουν κατάλληλα για τον σκοπό τους ή αν μπορεί να εξεταστεί εναλλακτική λύση για την επίτευξη των ίδιων στόχων.

Η διαβούλευση αυτή αποτελεί ευκαιρία για την επιχείρησή σας να επηρεάσει τυχόν αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα στο πλαίσιο του κανονισμού NHC.

Ο στόχος της παρούσας διαβούλευσης είναι να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 (κοινοτικοί κανόνες σχετικά με τη χρήση ισχυρισμών επί θεμάτων διατροφής και υγείας) επηρεάζει τις μικρότερες επιχειρήσεις του τομέα.

Η Επιτροπή επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις των ΜΜΕ, να μάθει τις εμπειρίες τους - καλές και κακές - από την τρέχουσα κατάσταση και να ενημερωθεί για τον τρόπο συμμόρφωσής τους με τους κανόνες.

Τα σχόλια των ΜΜΕ θα βοηθήσουν την Επιτροπή να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας και πιθανώς να την τροποποιήσει.

  • Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

Η έρευνα αυτή απευθύνεται σε επιχειρήσεις σε κάθε τομέα / προϊόν που εμπίπτει στον ορισμό του τροφίμου.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας το Ευρωπαικό Δίκτυο  Enterprise Europe Network - Hellas  καλεί όλες τις επιχειρήσεις από τον κλάδο τροφίμων, να συμμετέχουν, αφιερώνοντας λίγο χρόνο, και να αποτυπώσουν τις απόψεις τους, στην αντίστοιχη διαδικτυακή φόρμα, βοηθώντας το έργο της ΕΕ:

Ερωτηματολόγιο

Παρακαλούμε πολύ να συμβάλετε με τις απόψεις σας το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Enterprise Europe Network στην ΑΝΚΟ, κα Λιάνα Παπατέρπου, κ. Σπύρο Κελλίδη.

EEN

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου
«Enterprise Europe Network - Hellas»

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

Το Enterprise Europe Network - Hellas είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα αποτελούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ.

Το Enterprise Europe Network - Hellas, μέλος του αντίστοιχου πανευρωπαϊκού δικτύου, παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για Ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.

  


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 10:30

Παρακαλώ περιμένετε...