Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014 12:12
«ΕΠΑνΕΚ-κίνηση»: 4 δισ. ευρώ για τις ΜΜΕ την περίοδο 2014-2020 με έμφαση σε 9 δυναμικούς τομείς και "όχημα" την καινοτομία και την εξωστρέφεια
Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :
Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δίνει έμφαση πρωτίστως στην επιχειρηματικότητα τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης (http://www.mindev.gov.gr/?p=14745) στη διάρκεια ημερίδας διαβούλευσης για το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία («ΕΠΑνΕΚ-κίνηση») που πραγματοποιήθηκε χτες 3 Απριλίου στην Αθήνα.
Το πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ-κίνηση» θα είναι το μεγαλύτερο στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, καθώς σε αυτό θα κατευθυνθεί το 25% των συνολικών κονδυλίων, ύψους περίπου 3,8 δισ. ευρώ για το 2014-2020.
Αντίθετα τα υπόλοιπα προγράμματα παίρνουν αναλογικά, μικρότερο μερίδιο:
- το Περιβάλλον και οι Μεταφορές 24% δηλ. 3,57 δισ. ευρώ.
- η Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Απασχόληση το 13% δηλ. 2,15 δισ. ευρώ.
- και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης 3% δηλ. 0,38 δισ. ευρώ.
- Το υπόλοιπο 35% κατανέμεται στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και είναι ιδιαίτερα αυξημένο δηλ.10,97 δισ. ευρώ.- σε σύγκριση με το 22% που ήταν στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.
- Τα Περιφερειακά Προγράμματα θα έχουν επίσης δράσεις για την περιφερειακή επιχειρηματικότητα, αλλά και δράσεις για την αγροτική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή καθώς και για τεχνικά έργα.
Η έμφαση θα δοθεί σε εννέα συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας
Αυτοί οι τομείς είναι:
1. Ο Τουρισμός γενικά, αλλά και οι ειδικότερες μορφές τουρισμού
2. Ο Αγροτοδιατροφικός τομέας, σε συνέργεια και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
3. Τα Logistics, που συνδυάζεται με τη σχετική εθνική μας στρατηγική
4. Η Περιβαλλοντική βιομηχανία, που συνδυάζει ταυτόχρονα δυο στόχους: την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
5. Ο τομέας της υγείας, όπου έχουμε τις υπηρεσίες, αλλά και τα φαρμακευτικά συνολικά, είτε με την έννοια της βιοτεχνολογίας, είτε με την έννοια των generics.
6. Η παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας
7. Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, όπου η Ελλάδα σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσεται 10η διεθνώς από άποψη διαθεσιμότητας, επιστημόνων και μηχανικών.
8. Υλικά - κατασκευές, που περιλαμβάνει και την επεξεργασία πρώτων υλών (π.χ. βωξίτης) για την παραγωγή σημαντικών εξαγωγικών προϊόντων
9. Οι δημιουργικές βιομηχανίες που αφορούν σε τομείς όπως είναι το ελληνικό design και ο πολιτισμός .
- Η καινοτομία θα διαπερνά οριζόντια όλες τις δράσεις.
Οι δαπάνες διπλασιάζονται στο καινούργιο ΕΣΠΑ και ανεβαίνουν από το 4% επί του συνόλου του προϋπολογισμού, στο 8%.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν κατατεθεί προτάσεις που αφορούν: στη δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης επιχειρήσεων και συγκεκριμένων έργων καινοτομίας καθώς και στη διαμόρφωση διαύλων εξαγωγής καινοτομίας από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Ο ρόλος των start ups , των θερμοκοιτίδων, των καινοτομικών χρηματοδοτικών εργαλείων, έχει ιδιαίτερη σημασία στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης, η επιχειρηματικότητα των νέων, αλλά και οι νέες επιχειρήσεις έχουν κάνει τα δικά τους θαύματα.Θα ήταν τεράστιο λάθος, το νέο ΕΣΠΑ να μην έχει στο επίκεντρο της προσοχής του, αυτήν την πραγματικότητα τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.
- Βασικό στοιχείο η ενίσχυση της εξωστρέφειας
Η Ελλάδα δεν αρκεί να παράγει περισσότερα, πρέπει και να πουλάει περισσότερα, στο εξωτερικό.Επομένως, ακόμη κι αν κάποια επιχείρηση δεν εντάσσεται απαραίτητα στους τομείς προτεραιότητας, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί αν έχει ξεκάθαρο εξαγωγικό προσανατολισμό. Η προσπάθεια του Υπουργείου για την εξωστρέφεια υποστηρίζεται και από τις άλλες πρωτοβουλίες που έχουν προχωρήσει ή προχωρούν αμέσως, όπως είναι:
- το ελληνικό σήμα
- η περαιτέρω απλοποίηση στους τελωνειακούς ελέγχους και στις διαδικασίες
- η λειτουργία του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας Enterprise Greece σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές
- και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών με το Single Window,μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι ένα one-shop-stop για τις εξαγωγές.
Ο υπουργός είπε ακόμη, ότι μέχρι τις 28 Απριλίου η Ελλάδα θα στείλει τα σχέδια για τα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για το πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ-κίνηση» θα συσταθούν τομεακά συμβούλια τα οποία θα παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούσης, σημείωσε ότι το παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα από εδώ και πέρα θα υπηρετηθεί από το νέο ΕΣΠΑ με την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. Ο ίδιος ανέφερε ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο τα έργα υποδομής, τα εισοδήματα που προκύπτουν από την κατασκευή των έργων είναι με ημερομηνία λήξεως όπως και οι θέσεις εργασίας, όπως είπε. Ο κ. Γιαννούσης σημείωσε επίσης ότι έως τις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζαννιάς ζήτησε περισσότερη ευελιξία από την ΕΕ, ώστε να μην εφαρμόζονται δογματικά οριζόντιοι κανόνες για όλες τις χώρες, προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να μειώσει την ανεργία. Εκτίμησε, δε, ότι με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% θέλουμε επτά χρόνια να ανακτήσουμε όλα τα χαμένα σε χρόνους ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι με τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος η ροή της ρευστότητας θα αυξηθεί.
Ο κ. Ζαννιάς ανέφερε ακόμη, ότι το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη σε κεφάλαιο κίνησης, κάτι το οποίο, όπως είπε, πρέπει να το δει η ΕΕ, ούτως ώστε να βοηθηθούν οι υγιείς επιχειρήσεις. Υπογράμμισε επίσης ότι οι καταθέσεις ακόμη μειώνονται και ζήτησε να μην ισχύουν τόσο έντονα γεωγραφικές κατανομές όταν οι θύλακες υγιούς επιχειρηματικότητας βρίσκονται σε διάφορες περιοχές, όπως είπε.
Ακόμη, ζήτησε να υπάρξει επέκταση της χρήσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Όπως είπε, σήμερα δεν επιτρέπεται αναχρηματοδότηση μέσω των υφιστάμενων εργαλείων και αυτό, όπως είπε, πρέπει να αλλάξει.
Έρευνα της ΕτΕ κατέδειξε ότι το δυναμικό κομμάτι των ΜμΕ, που εκτιμάται πως είναι το 12% του συνόλου, πραγματοποιεί κύκλο εργασιών κοντά στα 10 δισ. ευρώ ήτοι το 5% του ΑΕΠ, και πιέζεται ασφυκτικά από τα αυξημένα επιτόκια. Αυτό το δυναμικό κομμάτι αξίζει να διασωθεί, είπε ο κ. Ζαννιάς και αυτός ο στόχος, όπως υποστήριξε ο ίδιος, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επέκτασης χρήσης των κονδυλίων ΕΣΠΑ για αναχρηματοδότηση.
Σημείωσε ότι παρά τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η περιορισμένη χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί πιεστικό πρόβλημα για το 34% των ελληνικών ΜμΕ όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι στο 17%, ενώ πολλές ελληνικές ΜμΕ δεν κάνουν ούτε καν αίτηση από τον φόβο της απόρριψης.
Ο κ. Ζαννιάς αναφέρθηκε και στην «ψαλίδα» των επιτοκίων με τα οποία σήμερα δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα τα χρηματοδοτικά έξοδα των ελληνικών επιχειρήσεων από 3% που ήταν το 2007, είναι σήμερα στο 5% όταν στην Ευρωζώνη έχει παραμείνει το 2%.
Τέλος, ο Μ. Σχοινάς, διευθυντής επικεφαλής γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECFIN) της ΕΕ, σημείωσε ότι η νέα ελληνική οικονομία θα χρειαστεί και νέες διαρθρωτικές προτεραιότητας. Εκτίμησε ότι δεν θα πιάσουν τόπο οι χρηματοδοτήσεις αν δεν φτιαχτεί νέο ρυθμιστικό περιβάλλον στη χώρα, ενώ σημείωσε ότι θα χρειαστούν και νέες δεξιότητες στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στη ρευστότητα ανέφερε ότι πρέπει να τη βγάλουμε από το παραδοσιακό μοντέλο και να βρούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
**Το ενημερωτικό σημείωμα για το νέο πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ-κίνηση» επισυνάπτεται.
ΑΝΚΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε., μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, 24610.24022 & 24610.27946 (εσωτ.676,677), e-mail: info@anko-eunet, www.anko.gr & www.anko-eunet.gr, fax:24610.40210, Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη.
Κατηγορίες ενημέρωσης
Περιοχή μελών - Εγγραφή στο Newsletter
Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το enterprise europe network, εγγραφείτε στο newsletter