enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 16:02

Επίσκεψη αξιολόγησης υποψηφιότητας ένταξης του Γεωπάρκου Γρεβενών - Κοζάνης "ΤΗΘΥΟΣ" στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Περιβάλλον


Επίσκεψη στην πόλη της Σιάτιστας πραγματοποίησαν, την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO- από την Ιαπωνία και την Ουγγαρία- προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την υποψηφιότητα ένταξης του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης  "ΤΗΘΥΟΣ" στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.  

Οι αξιολογητές περιηγήθηκαν στην πόλη και ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Βοΐου για θέματα του Δήμου και κυρίως για δράσεις τουριστικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και το φυσικό τοπίο , που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο ιστορικό "Τραμπάντζειο" Γυμνάσιο Σιάτιστας, όπου έγινε γνωριμία με την Παλαιοντολογική & Βοτανική Συλλογή Σιάτιστας καθώς και στο Αρχοντικό Πούλκως.

Αποτέλεσμα εικόνας για UNESCO ΑΝΚΟ γεωπάρκο Αποτέλεσμα εικόνας για UNESCO ΑΝΚΟ γεωπάρκο
Αποτέλεσμα εικόνας για UNESCO ΑΝΚΟ γεωπάρκο Αποτέλεσμα εικόνας για UNESCO ΑΝΚΟ γεωπάρκο

Αποτέλεσμα εικόνας για UNESCO ΑΝΚΟ γεωπάρκο

Φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου Γρεβενών - Κοζάνης έχει οριστεί η ΑΝΚΟ - Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Δήμων Γρεβενών, Δεσκάτης, Βοίου, Σερβίων - Βελβεντού & Κοζάνης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας & Πρόεδρος της ΑΝΚΟ κ. Θόδωρος Καρυπίδης υπέγραψε, πριν λίγους μήνες, το σύμφωνο συνεργασίας για την οργάνωση και λειτουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών - Κοζάνης και την υποβολή πρότασης ένταξής του στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Η πρόταση έχει εγκριθεί ήδη από την Εθνική Επιτροπή Γεωπάρκων και αναμένεται  η έγκριση και από την Παγκόσμια Επιτροπή της UNESCO, για την επίσημη αναγνώριση και ένταξη του Γεωπάρκου στο δίκτυο των Γεωπάρκων της.

Το Γεωπάρκο είναι ένας ενιαίος χώρος με γεωλογική κληρονομιά παγκόσμιας σημασίας, με σπάνιους γεώτοπους και περιβάλλον και με στενούς δεσμούς μεταξύ γης και του παραδοσιακού τρόπου ζωής εκείνων που κατοικούν μέσα στα όρια του. Στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών - Κοζάνης υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί και σπάνιοι γεώτοποι παγκόσμιας σημασίας που χρήζουν προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης. Μέσα στο αξιόλογο γεωλογικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, είναι ενταγμένοι οικισμοί και αναπτύσσονται παραγωγικές δραστηριότητες που, στην ιστορική διαδρομή, είναι εναρμονισμένες με το χώρο και το φυσικό περιβάλλον.

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα αποτελούν παγκόσμια φυσική κληρονομιά, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για την έρευνα, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών κινδύνων και την επίτευξη των στόχων της παγκόσμιας ατζέντας για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της δικτύωσης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, μπορούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της υπαίθρου, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με την αξιοποίηση των τοπικών πόρων, ενώ η ανάδειξή τους μέσω της UNESCO μπορεί επιπλέον να λειτουργήσει ως διεθνές σήμα ποιότητας των περιοχών και να συμβάλει καθοριστικά στην προβολή και την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

H αναγνώριση περιοχών ως «Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO» έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, την ενίσχυση της αγροδιατροφής, την προβολή των περιοχών αυτών ως πρότυπων προορισμών εναλλακτικού τουρισμού, τόσο για τον εσωτερικό, όσο και για τον εισερχόμενο τουρισμό, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την προώθηση του εθελοντισμού, αλλά και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς ήδη πέντε περιοχές της χαρακτηρίζονται "παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO", με ένα πρόγραμμα του Οργανισμού στο οποίο εντάσσονται συνολικά 120 γεωπάρκα σε 33 χώρες παγκοσμίως. Πρόκειται για υπέροχα τοπία, με επιστημονική αξία αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα.

Τα 5 ελληνικά γεωπάρκα στον παγκόσμιο χάρτη της UNESCO είναι:

  1. Το Γεωπάρκο Λέσβου
  2. Η περιοχή του Ψηλορείτη, στην Κρήτη
  3. Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου, στην Ήπειρο
  4. Το Εθνικό Πάρκο Χελμού - Βουραϊκού, στην Πελοπόννησο
  5. Η περιοχή της Σητείας, στην Κρήτη

 

 Πληροφορίες: Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΝΚΟ Α.Ε.

                       κ.Τάσος Σιδηρόπουλος, tsidiropoulos@anko.gr

                      κ.Παναγιώτης Πτωχούλης, pptochoulis@anko.gr

 

EEN

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου
«Enterprise Europe Network - Hellas»

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

 


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 10:30

Παρακαλώ περιμένετε...