enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010 14:44

Αλλαγές στο «μίγμα» των ΑΠΕ με νέα υπουργική απόφαση

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Περιβάλλον


Σε αναθεώρηση της προηγούμενης απόφασης για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, πριν αυτή τεθεί σε ισχύ, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανταποκρινόμενο, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, στα πολλαπλά αιτήματα για αναπροσαρμογή προς τα επάνω των ορίων ισχύος ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανταποκρινόμενο, όπως αναφέρει, στα πολλαπλά αιτήματα για αναπροσαρμογή προς τα επάνω των ορίων ισχύος ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ, αυξάνεται η συμμετοχή των μικρών υδροηλεκτρικών, από 250 μεγαβάτ ως το 2014, που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση (της 15ης Σεπτεμβρίου), σε 300. Έτσι, συνολικά τα υδροηλεκτρικά ανεβαίνουν από 3.650 σε 3.700 MW, ενώ τα αιολικά παραμένουν στις 4.000 MW, τα φωτοβολταϊκά στα 1.500, τα ηλιοθερμικά 120, η βιομάζα στα 200. Τα μεγάλα έργα, που θα κατασκευαστούν με τη διαδικασία του "fast track", παραμένουν εκτός των ορίων αυτών.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή τα φωτοβολταϊκά έργα του Ειδικού Προγράμματος για τις Στέγες και τα έργα ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμική ενέργεια δεν υπόκεινται πλέον σε διαδικασία αναστολής. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται ότι τα έργα αυτά έχουν σημαντική προτεραιότητα στον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και αυξάνεται, εμμέσως, το όριο ισχύος των φωτοβολταϊκών και των γεωθερμικών σταθμών στους χρονικούς ορίζοντες 2014 και 2020.

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας αναστολής, η οποία εξακολουθεί να παραμένει δυνητική και όχι υποχρεωτική, βασίζεται πλέον στο απόλυτα αντικειμενικό και μετρήσιμο στοιχείο της συνολικής ισχύος των υπογεγραμμένων από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Με τον τρόπο αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, στέλνεται ένα καθαρό μήνυμα στην αγορά ότι η όποια αναστολή αδειοδότησης δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί επενδυτικό κίνδυνο, αφού είναι απόλυτα προβλέψιμη και δεν θέτει σε αμφιβολία έργα που έχουν ήδη λάβει άδεια παραγωγής ή δεσμευτικούς όρους σύνδεσης, στην περίπτωση των εξαιρέσεων.


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2024 13:32

Παρακαλώ περιμένετε...