enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 13:58

ΕΣΠΑ/ΕΠΑΝΕΚ: Πρόσκληση για τη δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Χρηματοδοτήσεις


Η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται σε ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και ΛΟΙΠΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΘ' ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ  για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». 

  • Ημερομηνία Έκδοσης: 21/01/2021
    Πρώτη ημέρα υποβολής: 22/01/2021 08:00
    Τελευταία ημέρα υποβολής: 26/03/2021 και ώρα 23:59
    Εκδούσα Αρχή: ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ
  • Κωδικός Πρόσκλησης: 118
  • Προϋπολογισμός: 25.000.000,00 ευρώ

Αντικείμενο της δράσης είναι η ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου που αφορά σε πολιτιστικά αγαθά όπως, ακίνητα και κινητά μνημεία, συλλογές, τεκμήρια, αρχεία και χώρους πολιτισμού, που χρονολογούνται από το έτος 1830 και μετά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ Α 153/28-06-2002), καθώς και η ανάπτυξη και διάθεση σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο κοινό.

Το μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα της Χώρας παραμένει ψηφιοποιημένο σε περιορισμένο βαθμό. Ταυτόχρονα, η ψηφιοποίηση των μνημειακών συλλογών και μνημείων λαμβάνει κεντρική πολιτιστική σημασία: αφ' ενός η επίσκεψη μουσείων και μνημειακών χώρων έχει επεκταθεί - κι εν μέρει μετατοπιστεί - στον κυβερνοχώρο, αφ' ετέρου η ψηφιοποίηση συλλογών ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας έχει δημιουργήσει νέες δυνατότητες αξιοποίησης και προβολής των σχετικών τεκμηρίων. Η δράση αποσκοπεί στην ένταξη ενός σημαντικού όγκου του πολιτιστικού αποθέματος της Χώρας στη νέα αυτή πραγματικότητα.

Οι Δυνητικοί Δικαιούχοι που θα υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α) να δραστηριοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού και να έχουν, πριν από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας Πρόσκλησης, στον καταστατικό σκοπό ή στις ιδρυτικές τους πράξεις αρμοδιότητες που αφορούν στον Πολιτισμό, είτε

(β) να έχουν στην κυριότητά τους συλλογές νεότερου ή σύγχρονου πολιτισμού. Ως συλλογές νεότερου ή σύγχρονου πολιτισμού ορίζονται αυτές των οποίων τα τεκμήρια χρονολογούνται από το έτος 1830 και μετά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ A 153/28-06-2002).

Ειδικότερα, στο πλαίσιό της, κάθε φορέας-κάτοχος συλλογής ή διαχειριστής μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασία που θα συμμετάσχει, θα πρέπει να: - ψηφιοποιήσει τη συλλογή ή/και τα ακίνητα μνημεία που έχει στην κατοχή του με υψηλές προδιαγραφές, - τεκμηριώσει την ψηφιοποιούμενη συλλογή με αυστηρές προδιαγραφές επιστημονικής επάρκειας, - δημιουργήσει δομή ευρετηρίασης, απόθεσης και διάθεσης της ψηφιοποιημένης συλλογής, - δημιουργήσει εικονικό μουσείο, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η επίσκεψη του συνόλου του ψηφιοποιηθέντος υλικού ή χώρου, μαζί με την τεκμηρίωσή του, με σαφή χωρική, χρονική και σημασιολογική σήμανση και αντίστοιχη δυνατότητα πλοήγησης, ενώ στο πλαίσιό του θα μπορεί να υλοποιήσει πρόσθετες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (π.χ. εφαρμογές e- ticketing), - χρησιμοποιήσει το Κυβερνητικό Νέφος (G-Cloud) για τη φιλοξενία των σχετιζομένων εφαρμογών και τη διασφάλιση των υψηλών προδιαγραφών αποθήκευσης, ασφάλειας και διάθεσης του σχετικού υλικού. - να διαθέσει τα μεταδεδομένα και τα αρχεία προεπισκόπησης της ψηφιοποιημένης συλλογής στον Εθνικό Συσσωρευτή Ψηφιακών Πολιτιστικών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου.

Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται επίσης η δυνατότητα προμήθειας και εγκατάστασης εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για τον εμπλουτισμό και την ενθάρρυνση της διάδρασης στον χώρο έκθεσης των πολιτιστικών προϊόντων ή/και στο διαδικτυακό τόπο προβολής αυτών

  • Πληροφορίες: Σοφία Βισίλια, 2131503643, e-mail: svisilia@mou.gr


Συνημμένα Αρχεία

21/1/2021 Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων
21/1/2021 Συνημμένα Αρχεία Πρόσκλησης

Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2024 13:32

Παρακαλώ περιμένετε...