Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 10:40

Δήμος Κοζάνης & εκπρόσωποι τοπικών φορέων στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών με εξάρτηση από την εξόρυξη άνθρακα

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Περιβάλλον


Με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη πραγματοποιήθηκε, από την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, επίσκεψη στελεχών φορέων της περιοχής στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων άντλησης χρηματοδοτικών πόρων από το υπό σύσταση Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που προορίζεται για τις ευρωπαικές περιοχές με ισχυρή εξάρτηση από τις βιομηχανίες εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.

Η αντιπροσωπεία είχε επαφές στο Ευρωκοινοβούλιο με ευρωβουλευτές, εμπειρογνώμονες και αντιπροσώπους διαφόρων κομμάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε η ανάγκη στήριξης της περιοχής μας στο πλαίσιο μιας γενικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης των περιοχών εξόρυξης στερεών ορυκτών καυσίμων , που τα επόμενα χρόνια θα έρθουν αντιμέτωπες με το φάσμα μιας σημαντικής περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης. 

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους ευρωβουλευτές κα Μ. Σπυράκη, κ. Μ. Γραμματικάκη, καθώς και με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πράσινων-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία. 

Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Δήμο Loos En Gohelle, που αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό πετυχημένο παράδειγμα μετάβασης σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, μετά το τέλος της εξορυκτικής δραστηριότητας που αποτελούσε την βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής για 200 χρόνια.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννιδης συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής κ. Marcellesi σχετικά με την μεταλιγνιτική περίοδο, όπου και μετέφερε την εμπειρία της περιοχής μας αναφορικά με τα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι:
1. Αντώνης Τουρλιδακης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας 
2. Τάσος Σιδηρόπουλος, Διευθυντής Προγραμμάτων ΑΝΚΟ Α.Ε. -Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας
3. Λευτέρης Τοπαλογλου, Διευθυντής Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτ. Μακεδονίας
4. Βαγγέλης Καρλόπουλος, Ειδικός Επιστήμονας, ΕΚΕΤΑ
5. Διονύσης Γιαννακοπουλος, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καλείται να ψηφίσει τις τροποποιήσεις της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ που αφορούν στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στο πλαίσιο αυτό η υπερψήφιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, στο σχεδιασμό των προτεραιοτήτων του οποίου προσπαθούμε να συμμετέχουμε, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή μας.

Ελπίζουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει ένα τοπικό δημόσιο διάλογο για την ανάγκη της προετοιμασίας της περιοχής για της μια σταδιακή μετάβαση σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Είναι επιτακτικό πλέον τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο να συνδιαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική και ένας οδικός χάρτης που θα μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι προκειμένου να συμμετάσχουμε στη Διαβούλευση που θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Bild könnte enthalten: 7 Personen Bild könnte enthalten: 9 Personen, Personen, die stehen und Innenbereich
Bild könnte enthalten: 6 Personen, Personen, die lachen, Personen, die stehen und im Freien Bild könnte enthalten: 3 Personen, Personen, die sitzen, Tisch und Innenbereich
Bild könnte enthalten: 3 Personen, Personen, die sitzen und Innenbereich Bild könnte enthalten: 3 Personen, Personen, die sitzen, Tisch und Innenbereich

 

EEN

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου
«Enterprise Europe Network - Hellas»

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

Το Enterprise Europe Network - Hellas     είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα αποτελούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ.

Το Enterprise Europe Network - Hellas    , μέλος του αντίστοιχου πανευρωπαϊκού δικτύου, παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για Ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Περιοχή μελών

Εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας, για να αποκτήσετε πρόσβαση στις υπηρεσίες μελών.

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το enterprise europe network, εγγραφείτε εδώ.

Αν ξεχάσατε τον κωδικό σας, αιτηθείτε την αποστολή νέου κωδικού.

Σύνδεση μελών

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 15:26

Παρακαλώ περιμένετε...