enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 14:01

Γνωρίζοντας τις ευρωπαϊκές περιφέρειες: Η ΕΕ εγκαινιάζει το νέο Αγροτικό Παρατηρητήριο

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Ευρωπαϊκά Νέα


ALT text

Η Ευρωπαική Επιτροπή εγκαινίασε στις 26 Ιανουαρίου 2023 ένα νέο Αγροτικό Παρατηρητήριο το οποίο με ένα μόνο "κλικ" θα παρέχει στους χρήστες πληθώρα πληροφοριών για μια δεδομένη «αγροτική» περιοχή, καθώς και για περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «αστικές» ή «ενδιάμεσες» στις χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα: πυκνότητα πληθυσμού, μέση απόσταση από εγκαταστάσεις περίθαλψης ή ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης σε οποιαδήποτε αγροτική περιοχή, δήμο ή περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Παρατηρητήριο καθιστά δυνατή τη σύγκριση διαφορετικών περιοχών ώστε να αντικατοπτρίζονται οι πολλαπλές διαστάσεις και η ποικιλομορφία των αγροτικών περιοχών. Θα αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση των πολιτικών για τις αγροτικές περιοχές, την αξιολόγηση του αντικτύπου των πρωτοβουλιών της ΕΕ σε διάφορους τομείς πολιτικής και την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τους δείκτες που σχετίζονται με το αγροτικό σχέδιο δράσης της ΕΕ και το αγροτικό σύμφωνο. Επίσης, θα παρέχει τακτικά επικαιροποιημένα δεδομένα, μεταξύ άλλων για την περαιτέρω διαμόρφωση των πολιτικών.

Αυτή η ζωντανή πλατφόρμα, την οποία διαχειρίζεται το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC), θα επικαιροποιείται τακτικά με νέους δείκτες και απεικόνιση των δεδομένων.Τα δεδομένα είναι οργανωμένα σε διαφορετικές ενότητες.

Η ενότητα Rural Focus δείχνει πώς συγκρίνονται οι αγροτικές περιοχές σε κάθε χώρα με εκείνες που ταξινομούνται ως αστικές ή ενδιάμεσες χρησιμοποιώντας δείκτες στα ακόλουθα θέματα:

  • Δημογραφία και Μετανάστευση
  • Οικονομική ανάπτυξη
  • Αγορά εργασίας
  • Τουρισμός
  • Εκπαίδευση
  • Υποδομές & Προσβασιμότητα
  • Κοινωνική Ένταξη
  • Περιβάλλον και Κλίμα
  • Υγεία

Στην ενότητα "Τάσεις" (Trends) οι χρήστες μπορούν να απεικονίσουν σε χάρτη αυτούς τους δείκτες και να συγκρίνουν περιοχές, υποπεριοχές και δήμους. Όποτε είναι δυνατόν, εμφανίζονται επίσης μελλοντικές προβολές.

Στην ενότητα που ονομάζεται "Ο Τόπος μου" (My Place) δίνεται μια λεπτομερή επισκόπηση οποιουδήποτε δήμου. Στην περίπτωση μιας πόλης ή κωμόπολης, μπορεί να δείξει:

  • τον πληθυσμό, την πυκνότητά του και την εξέλιξή του διαχρονικά,
  • την κατανομή της χρήσης γης,
  • το ΑΕΠ,
  • την ευρυζωνική ταχύτητα,
  • τον διαθέσιμο αριθμό δωματίων για τουρισμό,
  • τις μέσες αποστάσεις από σχολεία, εγκαταστάσεις υγείας, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κινηματογράφους.

Στον ιστότοπο του οράματος για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ θα προστεθούν επίσης νέα συνεργατικά εργαλεία για την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινότητας του αγροτικού συμφώνου και όλων όσων επιθυμούν να αναλάβουν δράση για τις αγροτικές περιοχές.

Οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης παρέχουν τρόφιμα, στέγαση, θέσεις εργασίας και βασικές υπηρεσίες. Για να μπορέσουν οι αγροτικές περιοχές να συνεχίσουν να διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο, το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ με ορίζοντα το 2040. Προσδιορίζει τομείς δράσης για ισχυρότερες, συνδεδεμένες, ανθεκτικές και ευημερούσες αγροτικές περιοχές και κοινότητες.

Περισσότερα από 60 δισ. ευρώ διατίθενται για την αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για την περίοδο 2023-2027.

  • Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ

ANKO ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.
Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 38628

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

 

 


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 10:30

Παρακαλώ περιμένετε...