enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 14:58

Αποστολή για την Ανάπτυξη 2014: 851 συναντήσεις ελληνικών & ξένων επιχειρήσεων με στόχο τη συνεργασία

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Επιχειρηματικές Συνεργασίες


Με μεγάλη συμμετοχή ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε η διεθνής εκδήλωση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων (B2B) υπό τον τίτλο "Αποστολή για την Ανάπτυξη (Mission for Growth) 2014" που διοργάνωσε στην Αθήνα, στις 11 Μαρτίου 2014, το Enterprise Europe Network - Hellas, το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Η εκδήλωση απευθυνόταν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε τομείς που προσδιορίζονται ως «κρίσιμοι»  για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, και ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ειδικότερα, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στους παρακάτω τομείς: Αγροδιατροφικός κλάδος - Επεξεργασία Τροφίμων - Ιχθυοκαλλιέργειες, Βιοτεχνολογία και Γαλάζια Βιοτεχνολογία, Ενέργεια, Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και Τουρισμός.  

Η συμμετοχή ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς 557 επιχειρήσεις (375 ελληνικές και 182 ξένες επιχειρήσεις από 31 χώρες) πραγματοποίησαν 851 διμερείς συναντήσεις σε μια προσπάθεια να συνάψουν εμπορικές, τεχνολογικές ή ερευνητικές συνεργασίες. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επαφές με δυνητικούς συνεργάτες από το εξωτερικό και την Ελλάδα, να προσεγγίσουν νέους πελάτες / προμηθευτές, να εντοπίσουν καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα, με στόχο την αξιοποίησή τους, και να δημιουργήσουν νέες ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.

Οι "δημοφιλέστεροι" τομείς στο πλαίσιο των συναντήσεων  ήταν τα Τρόφιμα / Γεωργία και ο Τουρισμός, και ακολούθησαν η Ενέργεια, οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών καθώς και η Βιοτεχνολογία.

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην εκδήλωση ήταν: η Πορτογαλία (23) η Τουρκία (23), η Βουλγαρία (16), η Ιταλία (15), η Γερμανία (15) και η Τυνησία (13).

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν αμείωτο, καθώς οι στοχευμένες και προγραμματισμένες συναντήσεις, σύντομης διάρκειας, διήρκεσαν από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα, σε μια κατάμεστη αίθουσα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι εκδηλώσεις προκαθορισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων (B2B) αποτελούν  ένα σημαντικό δίαυλο για την δικτύωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα μία πρόδρομη διαδικασία για την επίτευξη επιχειρηματικών συνεργασιών. Το δίκτυο Enterprise Europe Network διαθέτει πλέον σημεία επαφής (contact points) σε 54 χώρες καλύπτοντας, επίσης, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αμερική, τον Καναδά, κλπ. (λεπτομέρειες εδώ). Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα διαθέτουν, λοιπόν, ένα πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινή τους ανάγκη να εκσυγχρονιστούν, να αξιοποιήσουν ευρωπαικά προγράμματα & πρωτοβουλίες και να διεθνοποιηθούν, δημιουργώντας επιχειρηματικές "συμμαχίες" όχι μόνο σε ευρωπαικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να υπογραφούν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων αλλά και ερευνητικών φορέων, όπως προκύπτει από την εξαιρετικά θετική αξιολόγηση της διοργάνωσης από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και φορείς.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση δυο συνεχόμενες χρονιές (2013 & 2014) με τόσο μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία (δείτε την περσινή εδώ) και με την συμβολή και υποστήριξη της Ευρωπαικής Επιτροπής και προοσωπικά του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Επιχειρήσεις κου Αντόνιου Ταγιάνι.

Η ΑΝΚΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε, εταίρος του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas συνέβαλε ουσιαστικά στην υποστήριξη της συμμετοχής επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρέχοντας τους καθημερινά υποστήριξη τόσο στην προετοιμασία των συναντήσεων όσο και κατά τη διάρκεια της ολοήμερης εκδήλωσης  με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνσή τους σε θέματα επικοινωνίας και προβολής της επιχείρησης αλλά και αντιπροσώπευσης αυτών σε περιπτώσεις που κάποια εταιρεία δεν στάθηκε δυνατό να συμμετέχει με δικά της στελέχη στην εκδήλωση.

Παράλληλα η ΑΝΚΟ μαζί με τον ΣΒΒΕ (Θεσσαλονίκη) και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, όλοι εταίροι του Enterprise Europe Network, συνέβαλαν σημαντικά στις επαφές που πραγματοποίησαν οι νέοι εταίροι του δικτύου Enterprise Europe Network από την Αίγυπτο στους οποίους οι προαναφερόμενοι ελληνικοί φορείς παρέχουν υπηρεσίες "mentoring". Το ΕΕΝ της Αιγύπτου συμμετείχε με 6 επιχειρήσεις.  

Σε δηλώσεις τους, πολλοί από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους επιχειρήσεων υπογράμμισαν την σημασία και την αξία ανάλογων διοργανώσεων, καθώς εξυπηρετούν την ανάγκη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συνεργαστούν με άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της ευρωπαικής αλλά και παγκόσμιας αγοράς, τη ζήτηση και την προσφορά αλλά και θέματα ποιότητας, τεχνολογία και καινοτομίας που μπορούν να αποκτήσουν εμπορική αξία και να δημιουργήσουν καινοτόμες, νέες επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε πως στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί νέες επιχειρηματίες (startups) κυρίως από τον χώρο της ενέργειας και των τεχνολογιών πληροφορικής, δίνοντας ένα απτό και επιδοφόρο μήνυμα για την συμβολή της επιχειρηματικότητας στην απασχόληση των νέων ανθρώπων.

Επίσης, μέλη της ερευνητικής (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ερευνητικοί / Τεχνολογικοί φορείς) και της επιχειρηματικής κοινότητας εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να γνωριστούν μεταξύ τους και να συζητήσουν προοπτικές συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς για την ελληνική οικονομία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι κ. Κώστας Ανδρόπουλος (Head of Unit "SME Policy Development and Small Business Act", Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ο κ. Χρήστος Κυριατζής (Acting Head of Unit "International Affairs and Missions for Growth", Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και ο κ. Ζαχαρίας Μαυρούκας (Διευθυντής της Γενικής Δ/νσης Βιομηχανικής Πολιτικής & Εποπτείας Φορέων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας), οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη προώθησης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στις δυνατότητες χρηματοδότησης τους στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.  

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων εντασσόταν στην ευρύτερη εκδήλωση "Mission for Growth - Reaching the Greek market and its players" (10-11/03/2014) η οποία διοργανώθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, σε συνεργασία με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη και το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, μία ημέρα πριν, στις 10 Μαρτίου, διοργανώθηκε το Διεθνές Συνέδριο "Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός & Στρατηγικές Γαλάζιας Ανάπτυξης" (Αθήνα, Μουσείο Ακρόπολης), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

EEN

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου
«Enterprise Europe Network - Hellas»

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

Το Enterprise Europe Network - Hellas είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα αποτελούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ.

Το Enterprise Europe Network - Hellas, μέλος του αντίστοιχου πανευρωπαϊκού δικτύου, παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για Ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.

 


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2024 13:32

Παρακαλώ περιμένετε...