enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 14:40

Κοινή Ανακοίνωση Τύπου για το πρόγραμμα στις λιγνιτκές περιοχές

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Εθνική Νομοθεσία - Επικαιρότητα


Στο πλαίσιο στήριξης των περιοχών Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για θέματα ΔΑΜ, Νίκου Παπαθανάση για την έγκριση του Χρηματοδοτικού Προγράμματος "Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας» συνολικού προϋπολογισμού 19.961.018 €.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών του 2018.

Οι δράσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Ενεργειακή αναβάθμιση Κλειστού Κολυμβητηρίου Φλώρινας και ΕΑΚ Πτολεμαίδας.
  • Πιλοτικό πρόγραμμα υποδομών σε μικρούς ανοιχτούς αθλητικούς χώρους των Δήμων για την αντιμετώπιση επιπτώσεων ακραίων καιρικών συνθηκών.
  • Δημιουργία Κέντρου Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στη Φλώρινα.
  • Ανάπτυξη Δικτύου Συλλογής και Διαχείρισης Συσκευασιών χρησιμοποιημένων φυτοφαρμάκων.
  • Μελέτη σκοπιμότητας για ΒΙΟ.ΠΑ. στο Δήμο Εορδαίας.
  • Μελέτη αξιοποίησης ακινήτου για διαμόρφωση φοιτητικής εστίας στον Δήμο Μεγαλόπολης.
  • Μελέτη σκοπιμότητας για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Δήμου Κοζάνης.
  • Χώρος Υποδοχής Ζώνης Καινοτομίας στο Δήμο Κοζάνης.
  • Τεχνική Έκθεση Προέγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στον πυρήνα Πτολεμαΐδας της ΖΑΠ Κοζάνης, στους πυρήνες Αμυνταίου Κλειδίου των ΖΑΠ Φλώρινας και Κοζάνης και στον πυρήνα Μεγαλόπολης της ΖΑΠ Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
  • Μελέτες αρδευτικών Χειμαδίτιδας και Βεγορίτιδας.
  • Εκπόνηση Μελετών και Τευχών Δημοπράτησης Ενεργειακής Αναβάθμισης των Κτιριακών Εγκαταστάσεων του Παν. Δυτικής Μακεδονίας.
  • Μελέτη ανοιχτού γηπέδου ποδοσφαίρου 5.500 θέσεων και προπονητηρίου στίβου στον χώρο του πρώην στρατοπέδου "ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΟΥΦΑ" στην Πτολεμαίδα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιστάθμιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις λιγνιτικές περιοχές. Με το νέο πρόγραμμα, ύψους 20 εκατ. ευρώ, στηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, προωθώντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Στο όραμά μας για την επόμενη μέρα των λιγνιτικών περιοχών, καθοριστικό ρόλο παίζουν η ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας, η ανάπτυξη της καινοτομίας και η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών. Συνολικά, θα κινητοποιήσουμε κεφάλαια για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων στις λιγνιτικές περιοχές που θα ανέλθουν σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Η μεταρρύθμιση της απολιγνιτοποίησης εξελίσσεται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της στον στόχο της πράσινης μετάβασης της χώρας. Σε συνέχεια της πρωτιάς της Ελλάδας ως προς την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ύψους 1,6 δισ. ευρώ και μιας σειράς σημαντικών ενεργειών, σήμερα προχωρούμε στην χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης. Συνεχίζουμε αδιάλειπτα προς την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει: τη γρήγορη απορρόφηση των πόρων που εξασφαλίσαμε, την στροφή προς ένα «καθαρό» παραγωγικό μοντέλο και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών με νέες θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τις νέες και τους νέους μας στον τόπο τους. Διαθέτουμε το σχέδιο και τη βούληση να διασφαλίσουμε το βιώσιμο μέλλον που αξίζει στην πατρίδα μας».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος, δήλωσε: «Με την έγκριση από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εέργειας κ. Σκρέκα και Αναπληρωτή Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση του τέταρτου κατά σειρά προγράμματος του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση από τον Μάιο 2020, ο βιώσιμος μετασχηματισμός της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Σε μια κρίσιμη συγκυρία με 19 νέα έργα και δράσεις 20 εκ. ευρώ περίπου κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών».

 

ANKO ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.
Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

 


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 10:30

Παρακαλώ περιμένετε...