enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014 12:14

Παρουσιάστηκε το Ελληνικό Μανιφέστο για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Εθνική Νομοθεσία - Επικαιρότητα


Παρουσιάστηκε το «μανιφέστο» για τις start up -Οι 13 φορείς που στηρίζουν την καινοτομίαΔεκατρείς πρωτοπόροι ελληνικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις παρουσίασαν το "Ελληνικό Μανιφέστο για τη Nεοφυή Eπιχειρηματικότητα" (Greek Start-Up Manifesto) ένα δομημένο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη και βελτίωση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος χτες Τρίτη 3 Ιουνίου 2014 στο Κέντρο Καινοτομίας του cluster Corallia, στο στο Μαρούσι, με την παρουσία ξένων εκπροσώπων του χώρου.

Το Greek Start-Up Manifesto αποτελεί ένα κείμενο που περιγράφει το πλαίσιο και προτείνει μέτρα και δράσεις που θα επιταχύνουν και θα ενισχύσουν τη νεοφυή (start-up) επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Πρόκειται για εξειδίκευση του EU Start-Up Manifesto, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχαν μερικοί από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη (όπως Spotify, Rovio, Tuenti), και το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ψηφιακής Ατζέντας, κα. Neelie Kroes και υπέγραψαν πάνω από 6000 Ευρωπαίοι πολίτες - στελέχη και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων.

Κατά την παρουσίαση του "Greek Start-Up Manifesto", η ομάδα εργασίας ανέλυσε τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε και τόνισε ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν σε τομείς όπως η φορολογία, το ασφαλιστικό, οι εταιρικές μορφές και η λειτουργία μίας επιχείρησης, η προστασία των δεδομένων, οι εθνικές διαδικτυακές υποδομές, και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.Για παράδειγμα, ζητείται να υπάρχει ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που δεν θα αλλάζει διαρκώς, με φοροαπαλλαγές για κέρδη που επαναπενδύονται αλλά και μειωμένη φορολογία για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των startups. Επίσης, προτείνονται αλλαγές στο θέμα της ασφάλισης των ιδρυτών ενός startup, η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ για τις εξαγωγές και να είναι πιο εύκολο μία επιχείρηση που δεν τα κατάφερε να εκκαθαρίζεται χωρίς να υπάρχουν νομικές ευθύνες για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Επίσης, προτείνεται ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και η βελτίωση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση που αναμένεται να περιληφθεί είναι αυτή για τη δημιουργία ενός δικτύου από 6-7 περιφερειακά ψηφιακά κέντρα για startups (digital startup hubs) στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια.

Ακόμη, υπάρχουν προτάσεις αναφορικά με την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, όπως π.χ. η μειωμένη φορολόγηση "επαναπατρισθέντων" κεφαλαίων που επενδύονται σε νέες επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτη είναι και η πρόταση το Δημόσιο να έχει ένα μίνιμουμ ποσοστό προμηθειών από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Οι 13 καινοτόμοι φορείς που απαρτίζουν την ομάδα εργασίας του Greek Start-Up Manifesto είναι: Antcor, Aventurine, Corallia, Helic, Intale, Nessos, Persado, Planetek Hellas, Pollfish, TalentLMS, Telesto, Ubitech, Wings ICT Solutions.

Το Corallia, που στηρίζει την όλη προσπάθεια, είναι ο πρώτος φορέας που συστάθηκε στην Ελλάδα για την οργανωμένη και συστηματική διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (innovation clusters), με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Στα clusters που αναπτύσσει, το Corallia έχει ρόλο συντονιστή.

Ήδη έχει αναπτύξει και συντονίζει τρία τεχνολογικά clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το mi-Cluster (Συστήματα και Εφαρμογές Νανο/Μικροηλεκτρονικής), το si-cluster (Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές) και το gi-Cluster (Τεχνολογίες Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου).

Επιπλέον, το Corallia διαχειρίζεται τη λειτουργία τριών κέντρων καινοτομίας σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας και της Περιφέρειας, το α1●innohub (Μαρούσι, Αθήνα, Αττική), το π1●innohub (Καστρίτσι, Πάτρα, Δυτική Ελλάδα) και το υπό κατασκευή α2●innohub (Μαρούσι, Αθήνα, Αττική). 

Δείτε εδώ. 

  •  Το ευρωπαϊκό μανιφέστο

Η τελευταία πρόταση περιλαμβάνεται και το "EU Startup Manifesto", το οποίο συνολικά περιλαμβάνει 22 δράσεις χωρισμένες σε 5 πυλώνες (εκπαίδευση & δεξιότητες, πρόσβαση στο ταλέντο, πρόσβαση σε κεφάλαια, διαχείριση και προστασία δεδομένων, εμπνευσμένη ηγεσία).

Το ευρωπαϊκό μανιφέστο δίνει έμφαση στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στα σχολεία, αλλά και στην προώθηση της έννοιας της επιχειρηματικότητας μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, περιλαμβάνει δράσεις για την προσέλκυση ταλέντου στην Ευρώπη, την αύξηση των επενδύσεων στα startups, όπως και τον διορισμό ενός Chief Digital Officer σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΑΝΚΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε., μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, 24610.24022 & 24610.27946 (εσωτ. 676,677), e-mail: info@anko-eunetwww.anko.gr & www.anko-eunet.gr, fax:24610.40210, Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024 13:46

Παρακαλώ περιμένετε...