enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022 14:23

Είστε Μικρομεσαία επιχείρηση; Πείτε τη γνώμη σας στη διαβούλευση της ΕΕ για τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τα Βιώσιμα Τρόφιμα

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Εσωτερική Αγορά - SME Feedback

Καταχωρήθηκε με λέξεις κλειδιά :

ANKO

Enterprise Europe Network


Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία αποσκοπεί στη στήριξη της μετάβασης σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» εξήγγειλε πρωτοβουλία που αφορά τη θέσπιση ενός πλαισίου για ένα  Βιώσιμo Σύστημα Τροφίμων (sustainable food system) το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει το 2023. Η παρούσα έρευνα επιθυμεί να συγκεντρώσει τις απόψεις των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχετικά με την εν λόγω πρωτοβουλία πολιτικής.

Το πλαίσιο για βιώσιμα συστήματα τροφίμων θα είναι ένας οριζόντιος νόμος-πλαίσιο, με στόχο να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ καθίστανται ολοένα και πιο βιώσιμα. Θα καθορίσει ορισμούς, γενικές αρχές και στόχους και θα θέσει τα θεμέλια για τον καθορισμό απαιτήσεων και ευθυνών για όλους τους παράγοντες του συστήματος τροφίμων της ΕΕ. Θα περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις για ένα πλαίσιο για την επισήμανση της βιωσιμότητας των τροφίμων και διατάξεις για βιώσιμες δημόσιες συμβάσεις προμήθειας τροφίμων. Θα επιδιώξει να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές και στις δημόσιες αρχές να κάνουν βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Μέσω του πλαισίου για βιώσιμα συστήματα τροφίμων θα εισαχθούν επίσης νέα συστήματα διακυβέρνησης για την ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών και των ενδιαφερόμενων μερών.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα μέτρα πολιτικής που λαμβάνονται υπόψη για το πλαίσιο για βιώσιμα συστήματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων μέτρων «ώθησης» και «έλξης»:

Οι διατάξεις ώθησης θα εισαγάγουν ελάχιστες απαιτήσεις για τα τρόφιμα και τις σχετικές δραστηριότητες. Θα έχουν ως στόχο τον σταδιακό αποκλεισμό των λιγότερο βιώσιμων δραστηριοτήτων από την αγορά.

Για τις δραστηριότητες τροφίμων και τα προϊόντα που παράγονται σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις, οι διατάξεις έλξης θα παρέχουν κίνητρα στους παραγωγούς ώστε να υπερβούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, για παράδειγμα:

  • Ένα πλαίσιο επισήμανσης της βιωσιμότητας θα τονώσει τη ζήτηση για τρόφιμα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο και, ως εκ τούτου, θα παρέχει κίνητρα για τη διάθεση στην αγορά τροφίμων που παράγονται με υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας.
  • Οι απαιτήσεις για τις δημόσιες συμβάσεις θα βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα και την τιμή των τροφίμων που παράγονται με βιώσιμο τρόπο και θα προωθήσουν την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή στα δημόσια κυλικεία.

Στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης το Ευρωπαικό Δίκτυο Enterprise Europe Network - Hellas καλεί όλες τις επιχειρήσεις να αφιερώσουν λίγο χρόνο και να αποτυπώσουν τις απόψεις τους, στην αντίστοιχη διαδικτυακή φόρμα, βοηθώντας το έργο της ΕΕ:

Ενημερώστε μας!
Η έρευνα διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.

Παρακαλούμε πολύ να συμβάλετε με τις απόψεις σας το αργότερο μέχρι τη Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022.

*Τα δεδομένα σας θα εξεταστούν εμπιστευτικά, σύμφωνα με την ειδική δήλωση περί απορρήτου. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Enterprise Europe Network στην ΑΝΚΟ-Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (κ. Σπύρο Κελλίδη, κα. Λιάνα Παπατέρπου τηλ.24610.24022, skellidis@anko.gr, lpapatperou@anko.gr).

 

ANKO ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.
Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

 

 

 

 


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 09:39

Παρακαλώ περιμένετε...