Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 08:47

Newsletter 02/2017


Η ΑΝΚΟ μέλος του Δικτύου
Enterprise Europe Network - Hellas της Ε.Ε. σας ενημερώνει:
 

Νέο σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης ΕΕ για τις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων

Ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης αρχίζει να ισχύει από σήμερα, Τετάρτη 19 Απριλίου, για την καλύτερη παρακολούθηση των εισαγωγών βιολογικών προϊόντων, το οποίο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναδείξει την ΕΕ σε παγκόσμιο ηγέτη όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα και τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για το εμπόριο των προϊόντων αυτών.

Στην πράξη, οι αλλαγές προϋποθέτουν την ενσωμάτωση των εν λόγω πιστοποιητικών εισαγωγής στο σύστημα ελέγχου και πραγματογνωμοσύνης στις συναλλαγές (TRACES), στο υφιστάμενο δηλαδή ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΕ για την ανίχνευση των κινήσεων των προϊόντων διατροφής ανά την ΕΕ. Το σύστημα TRACES είναι διαθέσιμο σε εικοσιτετράωρη βάση και διευκολύνει αποδεδειγμένα το εμπόριο, διότι επιτρέπει στους εμπορικούς εταίρους και τις αρμόδιες αρχές να συλλέγουν εύκολα πληροφορίες για τις κινήσεις των φορτίων και συμβάλλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών. Το σύστημα αποτελεί επίσης αποδεδειγμένα πολύτιμο εργαλείο για την άμεση αντίδραση έναντι απειλών κατά της υγείας, διότι επιτρέπει την ανίχνευση κινήσεων φορτίων και διευκολύνει τη διαχείριση κινδύνων λόγω απορριφθέντων φορτίων.

Αναλυτικά εδώ.  

«Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙΕΠΠΥ) - Σε διαβούλευση μέχρι 24 Απριλίου το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης 

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου, έως τις 24 Απριλίου το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με θέμα: «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙΕΠΠΥ). Οι εν λόγω διατάξεις τροποποιούν υπουργική απόφαση του 2014 και σύμφωνα με το Υπουργείο αποσκοπούν «στη διαρκή προσαρμογή της νομοθεσίας στην εξέλιξη της αγοράς». Στο σχέδιο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων:

 • Κεφάλαιο για το κρέας (άρθρα 15-30), εισαγόμενο και παραγόμενο στην Ελλάδα
 • Κεφάλαιο για το μέλι (άρθρα 31-33), τα τυροκομικά (άρθρο 35), το γάλα (άρθρο 34) και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα-γιαούρτι (άρθρο 36)
 • Ενότητα για τη διακίνηση και εμπορία οπωρολαχανικών (άρθρα 40-45) και ορίζονται τα στοιχεία των παραστατικών που οφείλει να εκδίδει ο χονδρέμπορος / συσκευαστής / λιανέμπορος κατά την αγορά οπωροκηπευτικών από παραγωγό. Επίσης προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ για παραστατικά με ελλιπή στοιχεία και φθάνουν τις 3.000 ευρώ για την περίπτωση της μη έκδοσης του απαιτούμενου παραστατικού. 

Δείτε το σχέδιο της υπουργικής απόφασης εδώ

Τα παραρτήματα εδώ

Αιτήσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τον καλύτερο Ευρωπαίο νέο αγρότη μέχρι τις 30 Μαΐου 

Η  Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διοργανώνει διαγωνισμό για την ανάδειξη του Έλληνα «Καλύτερου Νέου Αγρότη 2017», που θα συμμετάσχει στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 18- 19 Οκτωβρίου 2017.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν αγρότες κάτω των 40 ετών, που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος.

Τα κριτήρια του διαγωνισμού είναι:

 • Καινοτομία
 • Βιωσιμότητα
 • Προσανατολισμό στην αγορά

Τα τρία βραβεία θα απονεμηθούν για:

 • Το καλύτερο έργο
 • Το πιο βιώσιμο έργο
 • Το πιο καινοτόμο έργο

Η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων (ηλεκτρονικά) λήγει στις 30 Μαΐου 2017, ενώ η ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής θα γίνει στα τέλη Ιουνίου.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν e-mail στο: greek.young.farmers@gmail.com για να λάβουν την φόρμα της αίτησης και τις αναλυτικές πληροφορίες, ενώ μπορούν να επικοινωνούν και με το τηλέφωνο 6932335569.

Ο νικητής του διαγωνισμού, μαζί με αντιπροσωπεία νέων αγροτών, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση της συμμετοχής τους. Τα έξοδα μεταφοράς & διαμονής  καλύπτονται από την διοργάνωση.

Οι νικητές των βραβείων θα επωφεληθούν από την επικοινωνία και τη δημοσιότητα σε επίπεδο Ε.Ε. και το έργο τους θα παρουσιαστεί στις ιστοσελίδες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. 

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά υποχρεωτικούς κανόνες για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων 

Οι ευρωβουλευτές στις 11 Απριλίου παρότρυναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων μέχρι το 2020, τους οποίους θα πρέπει να πιάσει μέχρι το 2025 και το 2030. 

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε σήμερα ομόφωνα υπέρ της έκθεσης με τίτλο «αποδοτικότητα των πόρων: μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, 55 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 9,6% του πληθυσμού της ΕΕ, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά σε ένα ποιοτικό γεύμα κάθε μέρα.Επιπλέον, τα στοιχεία από το 2015 δείχνουν ότι 118 εκατομμύρια άτομα ή το 23,7% του πληθυσμού της ΕΕ, έχουν έρθει αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του «κοινωνικού αποκλεισμού».

Όμως, τα στοιχεία για τα απορρίμματα τροφίμων αναδεικνύουν μια τραγική ειρωνεία.

Εκτιμάται ότι, κάθε χρόνο, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται στην ΕΕ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 126 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2020, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των απορριμμάτων τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά, τα καταστήματα τροφίμων και λιανικής, ενώ οι τομείς παραγωγής και μεταποίησης συνεισφέρουν το υπόλοιπο 30%.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ επέκρινε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα άσχημα αποτελέσματα της για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.

Αναλυτικά εδώ

Αλλαγές στις συνδεδεμένες, σε νέους και ενεργούς αγρότες, συζητούν οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ 

Με αμιγώς γεωργικά θέματα ασχολήθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., το οποίο συνεδρίασε στις 3 Απριλίου στο Λουξεμβούργο

Τα σοβαρότερα από το σύνολο των θεμάτων, είναι οι αλλαγές που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα συνδεδεμένων ενισχύσεων, σε ζητήματα αλλαγών στο καθεστώς των νέων γεωργών, καθώς και στη διάταξη για τους ενεργούς γεωργούς. Πρόκειται για προτάσεις που περιέχονται σε συνολικότερο πακέτο αλλαγών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον λεγόμενο κανονισμό Omnibus, ο οποίος δόθηκε στην δημοσιότητα από τον Οκτώβριο του 2016, ως ένα μέρος του πακέτου αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ)της Ε.Ε. 

Περιλαμβάνει αλλαγές που αφορούν και τους τέσσερις βασικούς κανονισμούς της ΚΑΠ, δηλαδή:

 • τις άμεσες ενισχύσεις,
 • την ανάπτυξη της υπαίθρου, τα
 • την κοινή οργάνωση της αγοράς,
 • και τον οριζόντιο κανονισμό, με στόχο όπως, ανέφερε η Ε.Ε., την περαιτέρω απλοποίηση της κοινής γεωργικής πολιτικής προς όφελος των γεωργών και των εθνικών αρχών.

Ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν: 

 • Την εισαγωγή ενός συγκεκριμένου εργαλείου σταθεροποίησης του εισοδήματος στον κανονισμό για την αγροτική ανάπτυξη
 • Απλούστερους κανόνες για την πρόσβαση σε δάνεια και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα
 • Μεγαλύτερη ευχέρεια για τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή του ορισμού του «ενεργού γεωργού»
 • Απλούστερες και πιο ευέλικτους κανόνες για τους νέους αγρότες
 • Αλλαγές στα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα των οπωροκηπευτικών

Απλουστευμένη διαδικασία δημοσιονομικής πειθαρχίας 

Αναλυτικά εδώ.   

Μηχανισμό ελέγχου ποιότητας και προέλευσης κρεάτων ετοιμάζει η ΕΔΟΚ

Για την αντιμετώπιση φαινομένων εξαπάτησης καταναλωτών αναφορικά με την ποιότητα και την προέλευση των κρεάτων, σε μόνιμη βάση και όχι μόνον κατά την εποχή του Πάσχα, η ΕΔΟΚ προχωρά στον σχεδιασμό ενός συστήματος καταγραφής των σφαγών και της ιχνηλασιμότητας του κρέατος σε συνδυασμό με την δημιουργία κανονισμού για την χορήγηση του Ελληνικού σήματος στο εντόπιο ποιοτικό κρέας.

Με ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) συμβουλεύει  τους καταναλωτές  κατά τη διάρκεια αγορών από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ  να εξετάζουν τη διάρκεια της προσφοράς, τις προσφερόμενες ποσότητες και την ποιοτική κατηγορία των αμνοεριφίων. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζει ο καταναλωτής την ημερομηνία σφαγής επειδή είναι δυνατόν, να έχουν σφαγεί τα αμνοερίφια ένα ή δύο μήνες νωρίτερα και αφού διατηρήθηκαν σε συνθήκες κενού αέρος να προσφέρονται σήμερα στην αγορά ως νωπά.

Η ΕΔΟΚ συμβουλεύει, επίσης, τον Έλληνα καταναλωτή να έχει εμπιστοσύνη στους Παραδοσιακούς Κρεοπώλες που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προσωπική εξυπηρέτηση των πελατών τους και μάλιστα έχουν συμφέρον να προμηθεύονται Ελληνικά αμνοερίφια και να στηρίζουν την Ελληνική κτηνοτροφία που τόσο δοκιμάζεται, αφού από αυτήν εξαρτάται και η δική τους επιβίωση.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.edokhellas.com/

ΕΕ: Πιλοτικό πρόγραμμα για «Εξυπνα Οικο-κοινωνικά χωριά στην Ευρώπη

Με σκοπό να ενθαρρύνει την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας έξυπνων οικο-κοινωνικών χωριών. Στόχος αυτού του δοκιμαστικού σχεδίου είναι να βρεθούν συγκεκριμένα παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά, οι οδηγοί και οι παράγοντες επιτυχίας ενός έξυπνου οικο-κοινωνικού χωριού; Πώς μπορούμε να εργαστούμε για την επίτευξη χωριών με βιώσιμη οικονομία, ελκυστικές συνθήκες διαβίωσης και περιβαλλοντικά βιώσιμα; Με την πρόσβαση στην τεχνολογία και τη συνδεσιμότητα που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των αγροτικών περιοχών.

Ανοιχτό για υποβολές μέχρι τις 17 Μαΐου του 2017, ο στόχος αυτού του δοκιμαστικού σχεδίου είναι να βρεθούν συγκεκριμένα παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές, όπως η ανεργία, η ανεπάρκεια υπηρεσιών και η μείωση του πληθυσμού. Τα σχετικά και πρακτικά παραδείγματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν καινοτόμα σχέδια με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ γεωργών και άλλων ομάδων που δραστηριοποιούνται στις αγροτικές περιοχές.

Οι αγροτικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη είναι αντιμέτωπες με παρόμοιες προκλήσεις. Το έργο, ως εκ τούτου θα πρέπει να αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία των συνθηκών που ισχύουν σε όλες τις χώρες και τις περιφέρειες της ΕΕ. Η εύρεση ενός κοινού ορισμού και τα χαρακτηριστικά των έξυπνων οικο-κοινωνικών χωριών, με παραδείγματα καλής πρακτικής για τους φορείς λήψης αποφάσεων και των αγροτικών κοινοτήτων, αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.

Η επένδυση στην αγροτική βιωσιμότητα και τη ζωτικότητα είναι μέρος του σχεδίου Δράσης Κορκ 2.0, με την ανάπτυξη ενός εγγράφου σχετικά με τις δράσεις της ΕΕ για έξυπνα χωριά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δηλώσεις είναι ανοιχτές και γίνονται εδώ.

Πρόγραμμα «Τριπτόλεμος» για νέους έως 40 ετών που θέλουν να μάθουν το αγροτικό επάγγελμα 

Στην εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η ΥΑ (της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας) με τις λεπτομέρειες του προγράμματος με την ονομασία «Τριπτόλεμος». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε νέες - νέους (ηλικίας έως 40 ετών κατά προτεραιότητα ανέργους) που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγής. 

 1. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε νέες και νέους ηλικίας έως 40 ετών, κατά προτεραιότητα ανέργους, οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και διαθέτουν διαφορετικές γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες και ενδιαφέροντα. Το επίπεδο των γνώσεων, το αντικείμενο απασχόλησης και η εμπειρία ή μη στον αγροτικό τομέα παραγωγής δεν συνιστά εμπόδιο για την επιλογή συμμετοχής των ενδιαφερομένων στο Πρόγραμμα. Η επιλογή των συμμετεχόντων στην περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα υπερβαίνει τον αριθμό των προβλεπόμενων θέσεων θα γίνεται μετά από δημόσια κλήρωση.
 2. Το Πρόγραμμα θα υλοποιείται είτε μετά από αποδοχή υποβληθείσας πρότασης φορέα ή φορέων για συνεργασία και σχετική ανάθεση, είτε μετά από ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάδειξη του/ των αναδόχου/ ων ως φορέα /φορέων υλοποίησης.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με όλες τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα Τριπτόλεμος

Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) Απλοί κανόνες ασφάλειας για μικρές επιχειρήσεις

Μια απλοποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων σε μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, όπως μανάβικα, κρεοπωλεία και αρτοπωλεία προτείνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μετά από ερώτημα της Κομισιόν.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έχουν δυσκολίες στη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των τρεχόντων συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, εξαιτίας ενός συνδυασμού διοικητικών, οργανωτικών και τεχνικών εμποδίων. Η εφαρμογή σχεδίων HACCP (hazard analysis and critical control point), τα οποία συχνά είναι περίπλοκα, είναι, μερικές φορές, πέρα από τις δυνατότητες επιχειρήσεων που ενδέχεται να έχουν λίγο μόνο προσωπικό.

Για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η EFSA ανέπτυξε απλά συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (food safety management systems - FSMS) για πέντε είδη μικρών επιχειρήσεων τροφίμων (κρεοπωλείο, μανάβικο, αρτοπωλείο, ιχθυοπωλείο και κατάστημα πώλησης παγωτού), τα οποία είναι εύκολα στην κατανόηση και στην εφαρμογή.

Η νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί διαγράμματα ροής για να συνοψίσει τα στάδια της παραγωγής, ένα συνοδευτικό ερωτηματολόγιο και απλούς πίνακες για να καθοδηγήσει τους υπεύθυνους κατά τη διαδικασία διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων από την αναγνώριση του κινδύνου στα μέτρα ελέγχου.

Τα συμπεράσματα της επιστημονικής γνωμοδότησης της EFSA θα συζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα όποια μέτρα ή κατευθυντήριες οδηγίες προταθούν θα διαμορφωθούν μετά από διαβούλευση με τα Κράτη Μέλη.

Στην Ελλάδα, οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ακολουθούν απλοποιημένες πρακτικές διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων σύμφωνα με τους σχετικούς οδηγούς ορθής πρακτικής. Οι οδηγοί αυτοί εκπονούνται από εκπροσώπους του εκάστοτε κλάδου σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ. Ο κατάλογος των εγκεκριμένων οδηγών ορθής πρακτικής είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση του ΕΦΕΤ.

Μόλις το 27% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου φτάνει στο στάδιο τυποποίησης

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη (σ.σ. η οποία έχει κάνει χρήση και στοιχείων της μελέτης που λίγους μήνες πριν εκπόνησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος), μόλις το 27% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου φτάνει το στάδιο σήμανσης/επωνυμίας, συγκριτικά με το 50% της Ισπανίας και το 80% της Ιταλίας, ενώ το υπόλοιπο 70% εξάγεται σε χύμα μορφή κυρίως προς την Ιταλία, η οποία το συσκευάζει και το επανεξάγει.

Παρά το γεγονός της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης, το μερίδιο του ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Εάν με κάποιο τρόπο δεν αλλάξει κάτι, η Ελλάδα σε λίγα χρόνια δεν θα έχει να ανταγωνιστεί μόνο Ιταλία και Ισπανία, αλλά και άλλες χώρες που εισέρχονται δυναμικά στις διεθνείς αγορές, όπως είναι η Τυνησία, η Πορτογαλία, το Μαρόκο και η Τουρκία.

Αν και οι αιτίες για την κατάσταση αυτή είναι γνωστές εδώ και χρόνια, θεραπεία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της βέλτιστης ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου χάνεται είτε στα βυτιοφόρα, που το μεταφέρουν χύμα στην Ιταλία, προκειμένου να τυποποιηθεί από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γείτονα και να επανεξαχθεί σε άλλες χώρες ως ιταλικό, είτε στους κλασικούς ντενεκέδες που κατακλύζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η απώλεια για την ελληνική οικονομία είναι προφανής, από τις τιμές του χύμα και του τυποποιημένου προϊόντος. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν δύο ακόμη αιτίες: Πρώτον, η κατακερματισμένη δομή του ελληνικού κλάδου ελαιοπαραγωγής και δεύτερον, ο χαμηλός βαθμός τεχνολογικής εξέλιξης και κυρίως το υψηλό ποσοστό μικρών (και σε μεγάλο βαθμό συνεταιριστικών) ελαιοτριβείων. Ας σημειωθεί εδώ, ότι το 80% των ελαιοτριβείων στην Ισπανία είναι τελευταίας τεχνολογίας, καθώς, στη χώρα, μεγάλο μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων επενδύθηκε στον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων. Η απουσία των παραπάνω παραγόντων στην Ελλάδα έχει ως συνέπεια ακόμη και τα προϊόντα που κατάφεραν να βρουν μια θέση στα ράφια των καταστημάτων του εξωτερικού, να τη διατηρούν μόλις για 1-2 χρόνια.

Αναλυτικά εδώ.

Fruit Trade 2025 

Τις τάσεις της επόμενης δεκαετίας στο εμπόριο φρούτων εξετάζει μελέτη που ανέθεσε η διοργανώτρια εταιρεία (Messe Berlin GmbH) της έκθεσης Fruit Logistica στο Ινστιτούτο Gottlieb Duttweiler και τους Marta Kwiatkowski και Christine Schäfer. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι νέες τάσεις είναι οι εξής:

 • Μοναδικότητα για τις μάζες: Ατομικισμός έναντι της ατομικότητας
 • Υγιεινή ζωή: Η κοινωνία της μακροζωίας
 • Ευελιξία: Μια κοινωνία που βρίσκεται πάντα online

Σύμφωνα με τη διοργανώτρια εταιρεία, η έκθεση αυτή έχει σκοπό να καταδείξει τα θέματα-κλειδιά που επηρεάζουν το εμπόριο και ευαισθητοποιούν τόσο τους συμμετέχοντες σε αυτό όσο και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ουσιαστικά βοηθά όλους όσους συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των φρούτων να απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα σε σχέση με τη δουλειά τους:

 • Ποιες μεγάλες αλλαγές περιμένουν οι διεθνείς αναλυτές στον τομέα των νωπών προϊόντων;
 • Ποια ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια;
 • Ποιες καινοτομίες θα περιμένουν από μας οι καταναλωτές;

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

EEN

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου
«Enterprise Europe Network - Hellas»

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

Το Enterprise Europe Network - Hellas είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα αποτελούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ.

Το Enterprise Europe Network - Hellas, μέλος του αντίστοιχου πανευρωπαϊκού δικτύου, παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για Ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.


Δελτία ενημέρωσης

Περιοχή μελών - Εγγραφή στο Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το enterprise europe network, εγγραφείτε στο newsletter

Παρακαλώ περιμένετε...